-
Taşıyıcı Kurum: Hastalık – Sağlık Kasaları /Krankenversicherung
Kimler sigortalıdır?
-
Ücretliler ve işçiler yasal hastalık sigortasında zorunlu sigortalıdır. Meslek eğitimi gören çıraklar, kayıtlı atölyelerde çalışan özürlüler ve askerlik ya da sivil hizmet yapan gençler de yasal hastalık sigortasına dâhildir.
-
Kısacası, Almanya’da yaşayan tüm bireylerin hastalık sigortası mevcuttur. Ayda 400 Euro üzerinde geliri olanlar zorunlu sigortalı kapsamındadır. Yıllık gelirleri yaklaşık 48.000 Euro’yu aşanlar tercihli sigortalılık kapsamındadırlar.
-
Geliri olmayan aile üyeleri ücretsiz aile sigortasından yararlanırlar.
Sigorta primi:
-
Hastalık sigorta primi, kazanılan brüt maaşın % 15,5 oranındadır.
-
Bunun yarısı işçi, diğer yarısı ise işveren tarafından ödenir
Hizmetler:
-
Bazı hastalıkları önleme veya erken teşhis masrafları,
-
Kulaklık ve tekerlekli sandalye gibi yardımcı araçlar,
-
İlaç, bandaj… Vb. giderler,
-
Tıbben gerekli diş protezleri veya diş kronları,
-
Her türlü muayene ve doktor ücreti,
-
Hastane tedavi masrafları,
-
Gerekli önleyici tedbirlerde ve tedavilerdeki masrafların tamamen üstlenilmesi ya da bunlara katkıda bulunulması gerekir.
Hastalık parası:
Çalışamayacak durumda olduğunuzda, normal olarak işvereniniz aylığınızı 6 hafta boyunca öder.
-
Daha sonra hastalık sigortasından hastalık parası alırsınız.
-
Hastalık parası, sigorta aidatlarının hesaplandığı üst taban gelirini aşmamak üzere düzenli aldığınız brüt ücretinizin % 70 oranındadır, ancak son net gelirinizin % 90’ını aşamaz. Hastalık parası 3 yıl içinde en fazla 78 hafta ödenir.
Erken Teşhis:
-
Ağır hastalıkların erken teşhisini amaçlar. Kadın ve erkek yetişkinlerin belirli yaşlarda kontrolden geçme hakları vardır (kanser muayenesi gibi).
-
Çocuklar için öngörülen gelişim kontrol muayeneleri, doğumdan 15 yaşına kadar, düzenli ve zamanında yaptırılmalıdır. Yapılmaması durumunda ebeveynler sorumlu tutulur.
Hamilelikte danışmanlık:
-
Hamileliğin başından doğuma ve doğum sonrasına kadar, anne ve baba olacaklara hamilenin sağlık durumu, kişisel sorunları, maddi ve sosyal yardım olanakları konusunda bilgi verir, yol gösterir:
-
Düzenli hamilelik kontrolleri vardır.
-
Doğuma hazırlık kursları vardır.
-
Loğusalıkta ebe desteği vardır
-
Yetişkinlerin tedavileri çoğunlukla aile doktoru tarafından ya da onun uzman doktorlara ve hastanelere havale etmesi şeklinde olur. Tedavi süreçlerinde, hastalık sigortasına katkı payları ödenir.
Merhaba Melek Hanim, ben almanyada 43 senedir calisiyorum artik hastaliklarimdan dolayi calisamiyorum ancak ne schwehrbehinderung 50% veriyorlar nede Erwerbsminderungsrenteye ayiriyorlar. artik rente kassede birikmisimi alip Türkiyeye Dönmeyi dahi düsünüyorum. size sorum calismadan almanyada gecimimi temin edebilecek durumdayim kendime ait 1 Dairem var calismadan almanyada, yani hic bir yerden yardim almadan kalma ihtimalim varmi . Tesekürler
Erol Bey Merhaba,
Öncelikle geçmiş olsun. Tabii ki kalabilirsiniz. Süresiz oturumunuz var diye düşünüyorum.
Dilerseniz web sayfamızdan “ücretsiz danışmanlık için tıkla” kısmından kayıt olabilirseniz Almanya’da bulunan ekibimizden arkadaşlar danışmanlık vermek üzere sizi arayabilir ve durumunuza uygun bilgileri paylaşabilir ve önerilerde bulunabilirler.
https://almanya-danismanlik.eu/
Kolay gelsin
Merhaba. Ben Almanyada sűresiz otirumu olan bi Tűrk vatandaşı ile evliyim. Şu anda ayrıyız ama boşanmadık. Nigahımız Tűrkiyede oldu. Eşim uzun zaman Almanyada ben ise Tűrkiyede yaşıyorduk. Almanyadan sağlık siqortam var. Bi sűrű hastalığım var. Tűrkiyede Doktor kontrollerimi haplarımı Alman sağık siqortası karşılıyordu. Eşim bana maddi yardım etmiyo. Ben Almanyaya geldigimde ne yapa bilirim ? Alman hűkumetinden yardım isteye bilirmiyim? Eşim Almanyadan emeki, ve orda yaşadığı için ne yapmayımım? T
Merhaba Yeter Hanım,
Almanya’ya gidebilmeniz için aile birleşimi vizesine başvurmanız gerekiyor ancak bunun için de evlilik birliğinin devam etmesi gerekiyor. Boşanmasanız da artık birlikte değildiniz ya da evlilik devam etmeyecekse vizeye başvursanız da ret alma olasılığınız çok yüksek. Çünkü vize onayı için Almanya’daki eşin onayını isterler ve bazı evrakları yabancılar dairesine iletmesini talep ederler.
Yani eşinizin onayı olmadan aile birleşimi vizesi almanız mümkün değil, onun iş birliği söz konusu olabilirse vizeye başvuru yapabilirsiniz.
Bilginiz olsun
Merhaba
Babam Almanyadan emekli turkiyeye kesin dönüş yaptı ve babam maaşını almanyadan alıyordu euro olarak. 4 ay önce yigun bakimda vefat etti almanyadan gelen maasi yasadigi halde cekemedigimiz için 1 aylık maaşı geri gitmiş. Bu maaşını almamız mümkün mü?
Merhaba Hanife Hanım,
Ölüm tarihini belirten belgelerle emeklilik kasasına dilekçe yazıp talep edebilirsiniz.
Bilginiz olsun