-
Taşıyıcı Kurum: Hastalık – Sağlık Kasaları /Krankenversicherung
Kimler sigortalıdır?
-
Ücretliler ve işçiler yasal hastalık sigortasında zorunlu sigortalıdır. Meslek eğitimi gören çıraklar, kayıtlı atölyelerde çalışan özürlüler ve askerlik ya da sivil hizmet yapan gençler de yasal hastalık sigortasına dâhildir.
-
Kısacası, Almanya’da yaşayan tüm bireylerin hastalık sigortası mevcuttur. Ayda 400 Euro üzerinde geliri olanlar zorunlu sigortalı kapsamındadır. Yıllık gelirleri yaklaşık 48.000 Euro’yu aşanlar tercihli sigortalılık kapsamındadırlar.
-
Geliri olmayan aile üyeleri ücretsiz aile sigortasından yararlanırlar.
Sigorta primi:
-
Hastalık sigorta primi, kazanılan brüt maaşın % 15,5 oranındadır.
-
Bunun yarısı işçi, diğer yarısı ise işveren tarafından ödenir
Hizmetler:
-
Bazı hastalıkları önleme veya erken teşhis masrafları,
-
Kulaklık ve tekerlekli sandalye gibi yardımcı araçlar,
-
İlaç, bandaj… Vb. giderler,
-
Tıbben gerekli diş protezleri veya diş kronları,
-
Her türlü muayene ve doktor ücreti,
-
Hastane tedavi masrafları,
-
Gerekli önleyici tedbirlerde ve tedavilerdeki masrafların tamamen üstlenilmesi ya da bunlara katkıda bulunulması gerekir.
Hastalık parası:
Çalışamayacak durumda olduğunuzda, normal olarak işvereniniz aylığınızı 6 hafta boyunca öder.
-
Daha sonra hastalık sigortasından hastalık parası alırsınız.
-
Hastalık parası, sigorta aidatlarının hesaplandığı üst taban gelirini aşmamak üzere düzenli aldığınız brüt ücretinizin % 70 oranındadır, ancak son net gelirinizin % 90’ını aşamaz. Hastalık parası 3 yıl içinde en fazla 78 hafta ödenir.
Erken Teşhis:
-
Ağır hastalıkların erken teşhisini amaçlar. Kadın ve erkek yetişkinlerin belirli yaşlarda kontrolden geçme hakları vardır (kanser muayenesi gibi).
-
Çocuklar için öngörülen gelişim kontrol muayeneleri, doğumdan 15 yaşına kadar, düzenli ve zamanında yaptırılmalıdır. Yapılmaması durumunda ebeveynler sorumlu tutulur.
Hamilelikte danışmanlık:
-
Hamileliğin başından doğuma ve doğum sonrasına kadar, anne ve baba olacaklara hamilenin sağlık durumu, kişisel sorunları, maddi ve sosyal yardım olanakları konusunda bilgi verir, yol gösterir:
-
Düzenli hamilelik kontrolleri vardır.
-
Doğuma hazırlık kursları vardır.
-
Loğusalıkta ebe desteği vardır
-
Yetişkinlerin tedavileri çoğunlukla aile doktoru tarafından ya da onun uzman doktorlara ve hastanelere havale etmesi şeklinde olur. Tedavi süreçlerinde, hastalık sigortasına katkı payları ödenir.