Emeklilik Sigortası

Posted by

Taşıyıcı Kurum: Emeklilik Kasası / Rentenversicherung

Kimler sigortalıdır?
• Ücretliler ve işçiler yasal emeklilik sigortasında zorunlu sigortalıdır. Meslek eğitimi gören çıraklar, kayıtlı atölyelerde çalışan özürlüler ve askerlik ya da sivil hizmet yapan gençler de yasal emeklilik sigortasına dâhildir.

Sigorta primi:
• Emeklilik sigorta primi, kazanılan brüt maaşın %19,9 oranındadır. Bunun yarısı % 9,95 işçi, diğer yarısı ise % 9,95 işveren tarafından ödenir.

Emeklilik:
• Yasal emeklilik sigortasının erken emeklilik ödemeleri dolayısıyla oluşan ek yükünü sınırlamak amacıyla, emeklilik için gerekli yaş sınırı 65 yaşına yükseltildi. ‹işsizlikten ötürü ya da yaşlılık dolayısıyla bağlanacak emeklilik aylığı için yaş sınırları 60’dan 65’e, uzun süreli sigortalılar için emeklilik aylığı için 63’ten 65’e, ağır engelliler için 60’dan 63’e yükseltildi. 67 yaşında emeklilik:
• Emeklilik için yaş sınırını demografik gelişmeye uyarlama ve yasal emeklilik sigortasının finansman temelini güçlendirme yasası, yaş sınırını 2012 yılından 2029 yılına kadar kademeli olarak 65’ten 67’ye yükseltmeyi öngörmektedir.

Hizmetler:
• Emekliliği hak etmek için belli kişisel ve sigorta hukuku ile ilgili koşulları yerine getirmiş olmak gerekir.

Yasal emeklilik sigortasının ödediği aylıklar:
• Yaşlılık dolayısıyla emeklilik aylığı,
• Çalışma yeteneğinin azalmasından (malulen) ötürü emeklilik aylığı,
• Dul ve yetim aylığı (Sigortalının ölümünden ötürü yakınlarına bağlanan emeklilik aylığı).

Emeklilik kasasının emekli aylığının yanı sıra sunduğu diğer hizmetler:
• Rehabilitasyon
• Hastalıktan dolayı iş gücü kaybını önlemek için kür (fizik tedavisi) imkânı ve yol masrafları.
• Emeklilik sigorta kurumu, çalışma yeteneğinin azalmasından dolayı erken emekliliğin önüne geçmek için, öncelikli olarak iyileştirme tedbirleriyle kişinin aktif iş hayatının uzun süreli devamını sağlamaya çalışır.
• Bu nedenle yapılan her emeklilik başvurusunda, iyileştirme tedbirleriyle emekliliğin önlenip önlenemeyeceğini inceler.

Hastalık parası (6. haftadan sonra): İş yeri kaybını engellemek için verilen teknik ve maddi destekler:
• Meslek edinme imkânı: Bu durumda hem eğitim masrafları hem de kişinin aylığı (maaşın %80´i kadar) emeklilik kasası tarafından karşılanır.
• Meslek edinme imkânı: Bu durumda hem eğitim masrafları hem de kişinin aylığı emeklilik kasası tarafından karşılanır.

33 comments

  1. Iyi gunler,
    Italya’da 01.09.1991 tarihinde is hayatina basladim, 01.02.2011-05.09.2024 yillari arasinda Almanya’da calisip 3 sene 7 ay prim odedim. Halen Italya’da calismaya ve prim odemeye devam etmekteyim, Almanya ile birlikte 33 sene prim odemisligim var. Almanya’daki 3 sene 7 ay odedigim prim miktarini 5 seneye tamamlama mecburiyetim varmi, yoksa baska AB ulkesi olan Italya’daki primlerim bu 5 yili tamamlamak ve ileride emekliligi hak etmek icin goz onunde bulundurulacakmi?
    Tesekkurler

    1. Merhaba,

      Bu konuda ALmanya’dan bir sigortacıyla ya da emeklilik kasasıyla görüşmenizi öneririm.

      Kolay gelsin

  2. Merhaba ,Turkiyede emeklilik suremin dolmasına 2 yıl kaldı,günümü tamamladım.Almanyada bugun işe başlasam Turkiyedeki günlerimin üzerine eklenirmi?prosedür nedir acaba ?
    Teşekkür ederim.

    1. Merhaba Volkan Bey,

      Yurt dışında bulunduğunuz süreleri Türkiye’de borçlanarak ekleyebbilirsiniz.

      Bilginiz olsun

  3. Merhaba ,Turkiyede emeklilik suremin dolmasına 2 yıl kaldı,günümü tamamladım.Almanyada bugun işe başlasam Turkiyedeki günlerimin üzerine eklenirmi?prosedür nedir acaba ?
    Teşekkür ederim.

    1. Merhaba Volkan Bey,

      Yurt dışında bulunduğunuz süreleri Türkiye’de borçlanarak ekleyebbilirsiniz.

      Bilginiz olsun

  4. Merhabalar,
    Ukrayna’dan savaş nedeniyle bir sene önce Almanya’ya geldim. Bu süre zarfı içerisinde jobcenter’dan Bürgergeld desteği aldım. Almanya’da jobcenter’dan destek alınılan süre boyunca emeklilik sigortama devlet tarafından prim yatırılıyor mu? Yanıtlarsanız çok sevinirim. Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

    1. Merhaba Kadir Bey

      Destek aldığınız sürede düşük oranda da olsa emeklilik sigorta priminiz devlet tarafından yatırılır. Detaylı bilgi için bölgenizdeki MBE Göç Danışmanlık bürolarından danışmanlık alabilirsiniz. Tereddüt etmeden bu hizmete başvurun sizin yararınıza ve ücretsiz danışmanlık yaparlar.
      https://bamf-navi.bamf.de/de/Themen/Migrationsberatung/

      Kolay gelsin
      Derya Ozan

  5. almanyada sigortalı 3 yıllık bir çalışmışlığım var emeklilik imkanım varmı almanyadan varsa bile tahmini ne kadar maaş bağlanır

    1. Merhaba Hakan Bey,

      Almanya’da emeklilik için 5 yıllık sigortalılık şartı olduğunu biliyorum ancak yine de ödediğiniz primler karşılığına bir ödemeye hakkınız olduğu düşünüyorum. Emeklilik hakkınız ve olacaksa bu ödemenin ne kadar olacağı başvuru sonucunuzda netleşecektir. O nedenle Almanya’daki emeklilik kasasına bir dilekçe ile başvuru yapmanızı öneririm.

      Kolay gelsin

  6. Merhabalar,
    Alman vatandaşı ve Mavi kart sahibiyim. Almanya’da üç dört seneye yakın çalıştım. Ayrıca onsekiz yaşımdan sonra 5 yıl eğitimim ve mesleki eğitimim var. Almanyada altı tane çocuğum dünyaya geldi(şuan en küçük çocuğum 3 yaşında). Türkiye’ de yaşamak istiyoruz bu durumda emekliliğim nasıl olur? Erken emeklilik hakkımızı varmı? Bilgilendirirseniz çok memnun olurum
    Saygılar

    1. Merhaba Emine Hanım,

      Bu konuları Almanya ve Türkiye’deki sigorta-emeklilik kurumlarına danışmanız çok daha sağlıklı olacaktır.

      Kolay gelsin

  7. Merhaba,
    Almanya’ya ilk geldiğim yıllarda devletten Almanca kursu aldım. Bu süreler acaba yurtdışı borçlanması prim süresine dahil edilebilir mi?
    Saygılar

    1. Merhaba Hüseyin Bey,

      Çalışma süreleri dahil edilir diye düşünüyorum ama emin değilim o nedenle sigortanın yurt dışı borçlanma biriminden bilgi almanızı öneririm.

      Kolay gelsin

  8. Mrb. Eşim 1999 yılı 6. Ay itibari ile yurtdışında almanyada çalışmaya başlayıp sonrasında kendi iş yerini açarak 2011 yılı 10 ay itibari ile iş yerini kapatıp türkiyeye yerleşmiş. İş yeri olsuğundan süresiz oturum izni varmış. Türkiyeye mecburi dönüş yaparak alman hükümetinden hiç bir şekilde dönüş için para almamıştır. Ve süresiz oturym izin hakkını alman devleti tarafından kaybetmiş. Türkiyede 2012 yılında yurtdışı borçlanması yaparak emekli olmuş şu an yaşlılık aylığı almakta. Sorum şu; eşim 1963 doğumlu. Almanyada ödemiş olduğu 12 yıllık vergi ve sigortadan dolayı almanyada emekli olma şansı var mıdır? Yada tekrar dönme şansına sahip midir? Tşkr eder kolay gelsin

    1. Neşe Hanım,

      Çalışmışlığı üzerinden emekli olma hakkı var. Emeklilik kasası ile iletişme geçmenizi öneririm.

      Kolay gelsin

  9. Merhaba benim babam emekli Almanya’dan ama iki yıl önce beynine pıhtı attı Türkiye’ye gidemiyor biz bunu bildirdigimiz halde sürekli evrak okarak geliyor babamın emekli maaşı kesintiye ugrarmi

    1. Merhaba Tülay Hanım,

      Sorunuzda bir karışıklık oldu sanırım. Ayrıntılı yazarsanız yardımcı olurum.

      Türkiye’ye mi gidemiyor, Almanya’ya mı?

  10. Selam;

    Esim Almanya’dan 16 ay issizlik parasi aldi ve mesleki kursa katildi.
    Bu aylari, Turkiye’de emekli olmasi icin eksik prim tamamlamak icn, sgk gunleri ile birlesimi mumkun mu?
    Tesekur ederiz.

    1. Merhaba Fulya hanım,

      Yurt dışı borçlanma üslüyle emekli günlerine dahil edilebilir.

      Kolay gelsin

  11. Merhaba,
    Almanyada 20 yıl çalışmış bir kişi emekli aylığını yükseltmek için extra prim ödeyebilirmi?
    Teşekkürler.

    1. Halis Bey merhaba,

      Bunun Almanya için geçerli olduğunu düşünmüyorum. Vergi danışmanınıza sormanızı öneririm.

      Kolay gelsin

  12. Mrb babam 11 sene almanyada çalışmış şuan 66 yaşında turkiyeden emekli almanyadanda bi emeklilik şansı varmi

    1. Merhaba Tuğba Hanım,
      Almanya’da yaştan emeklilik en az 5 yıllık çalışmadan sonra hak ediliyor. Dolayısıyla babanızın da bu hakkı olduğunu düşünüyorum. Sigorta ile ilgili mutlaka babanızın elinde sigortasına dair evrak vardır. Hangi sigortanın hangi birimi olduğu yazar orada. Direk orayla bağlantı kurabilirsiniz. Öyle sanıyorum ki babanız 66 yaşında emekliliği hak ediyor. Vakit geçirmeden işlemlere başlamanızı tavsiye ediyorum. Sigorta ile ilgili ayrıca Rentenversicherung ile de bağlantıya geçebilirsiniz. .
      Almanca bilin biri babanızın çalışmışlığını, sigorta numarası ile bu web sitesindeki iletişim adresine yazıp sorgulatabilir. http://www.deutsche-rentenversicherung-nordbayern.de ya da iki ülke arasındaki sigorta işlemlerini yapan aracı kişiler de size bu konuda yardımcı olacaklardır.

      Kolay gelsin

  13. Merhaba, babam 1980 1983 yılları arasında 3 yıl Almanyada çalısıp Türkiyeye dönmüş, Almanyadan emekli aylığı bağlanır mı 65 yaşında ya da prim iadesi mi yapılır bilgi alabilir miyim şimdiden teşekkürler

    1. Gözde hanım merhaba,
      Almanya’da emeklilik şartlarından biri en az 5 yıl Almanya’da çalışmak. Bu duruma göre babanızın 2 yıllık bir süre eksiği var. Ama Türkiye’de olduğu gibi Almanya’da da borçlanarak emekli olma şansı var. Yani bu 2 yıllık süreyi yatırırsa 5 yılı doldurur ve emekli olabilir. Ne kadar bir ödeme çıkar onu kestiremiyoruz. Bunu emeklilik kasası o yılın emeklilik endeksine göre hesaplar.
      Borçlanmak istemezse de ödediği primlerin iadesini alır. bunun için emeklilik kasasına bir dilekçeyle başvurması gerekir.

      Sağlıklı günler dileklerimle

  14. Merhaba.babam Almanya dan emekli oldu ve kesin donus yapti.Turkiye de yasamakta ve emekli ayligini almakta ziraat bankasindan. Annem ve cocuklar Almanya ya hic gitmedik. Annemin Turkiye de de Almanya da sigortasi yok.1943 dogumlu. Almanya dan yaslilik ayligi alma hakki varmi. Ayni durumda olupda Almanya da yasayan ve yaslilik ayligi alanlarin oldugunu ogrendik. A!a annem Turkiye de yasiyor. Ama ayni haktan yararlanabilirmi bilginiz var mi.. Ne yapabiliriz

    1. Ahmet bey,
      Anneniz Almanya’da çalıştı ya da en az 3 çocuk doğurduysa Almanya’dan emekli aylığı almaya hak kazanabilir.. Ama orada hiç yaşamadıysa ne yazık ki böyle bir hakkı yok.
      Eğer Almanya’da yaşasaydı alma şansı olabilirdi. Bu durumda ne yazık ki herhangi bir hakkı yok.
      Kolay gelsin

      1. Cevap 2020 de verildiği için düzelteyim. Ocak 2019 da değişen yasa ile 2 çocuk yetiyor. Yetiştirme süresi 2 çocuk için 60 aylik emeklik primi devlet tarafından karşılanıyor ve emekli olunabiliyor. Artık 3 yıl değil Melek hanım.

    2. Merhaba Ben eşim ve 3 çocuklar 1990 Almanyadan kesin dönüş yaptım 23 yıl ben 10 yıl eşim kaldık yaşlılık emekli olma ihtimali varmı saygılar.Tamer Aktürk

      1. Merhaba Tamer Bey,

        Almanya’daki çalışmalarına istinaden yaş sınırını da doldurduysanız emekli olabilieceğinizi düşünüyorum. Aynı şey eşiniz için de geçerli. Çocuklar ALmanya’da doğduysa ve yaş sınırını da geçtiyse kısmi olarak emekli olma hakkı var. Bu konuda Almanya’daki emeklilik sigortasına dilekçe yazmanızı öneririm.

        İyi şanslar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir