Almanya’da Göçmen Kadın

Posted by

Almanya’da yaşayan göçmen kadınlarının büyük bir kısmının, sahip olduğu geleneksel rolleri ile yeni toplumun kendisinden beklediği kimlik ve roller arasında çatışma yaşadığı biliniyor. Bu çatışmalar ne kadar uzun sürerse kadınlar üzerinde o kadar olumsuz etkileri artıyor. Yakın zamanda Türk göçmen kadınlar üzerinde yapılan araştırmalar da bunu doğruluyor.
Bu araştırmalar sonucunda göçmen kadınlarda baş ağrısı, mide sorunları, çarpıntı gibi bedensel sorunların sıklıkla gözlendiği; bunun yanında psikolojik olarak da yalnızlık, öfke ve depresif ruh halinin oldukça sık yaşandığı saptandı. Sosyal alanda ise kültürel uyumsuzluk, toplumsal baş etme ve dil problemlerinin kadınların psikolojik problemleriyle ilişkili olduğu gözlenmiş.
Ülkeye yeni gelen kadınların uyum problemleri yaşamaması için ya da varsa uyum problemlerini çözmek için Almanya’da birçok kurum göçmen kadınlara yönelik danışmanlık hizmeti veriyor.
Bu kurumlardan yararlanmak için bir problemin olmasını beklemeyiniz. Aşağıda hizmet veren size en yakın kurumdan birine giderek verdiği hizmetler hakkında bilgi edinebilir, verdiği eğitim hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir, ya da sizin durumunuzda olan başka göçmen kadınlarla iletişim kurarak sosyalleşebilirsiniz..

Bu kurumlarda verilen hizmetler:

 Psikososyal danışmanlık ve terapi 
Oturum hakkı ve sosyal haklarla ilgili konular
Kadın ticareti
Aile içi sorunlar
Aile içi şiddet
Irkçılık, cinsel ayrımcılık ve şiddet
Kriz durumları
Tecavüz ve taciz durumlarında
Zorla evlendirme
Kadınlarda sünnet

 Refakat Destekleme 
Resmi kurumlara gidişlerde
Kadın sığınma evlerine yerleştirme
Mahkeme duruşması sürecinde destek (kadın ticareti)
Doktorlara, avukatlara ve benzeri kurumlara ulaşmada

 Eğitim/Bilgilendirme 
İnsan hakları
Göçmenlik sürecinde kadınlara uygulanan şiddet
Zorla evlilik
Kadın ticareti
Kadın ve göç
Ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı

Danışma-terapi ve yardım ücretsiz
Bu hizmetleri veren kurumlardan bazıları:
110: Polis
Almanya genelinde acil yardım alınabilen telefon hattı: 0800 116 016

Gleichstellungsstelle /Frauenbeauftragte (Devlet Kurumu) www.frauenbeauftragte.de/
Frauenhäuser (Kadın sığınma evleri. Özerk Kurumlar/Devlet Kurumu)
Bff-Frauen Gegen Gewalt e.V:www.frauen-gegen-gewalt.de
İnternet üzerinden acil yardım için başvuru: www.frauen-gegen-gewalt.de/organisationen.html
Bu linkten size en yakın kadın sığınma evinin adresine ulaşabilirsiniz. http://www.frauenhauskoordinierung.de/frauenhaussuche.html
PAPATYA, WILDWASSER (Berlin kadın sığınma www.papatya.org, www.sibel-papatya.org )
AGİSRA Köln: (Göçmen Kadınlar dayanışma Derneği) www:agisra.org
Almanya Göçmen Kadınlar Birliği FRANKFURT (Bundesverband der Migrantinnen www.migrantinnen.net)

BAMF – Bundesamt für Migration und Flüchtlinge
Federal Göç ve Mülteciler Dairesi  www.bamf.de/
AWO-Arbeiterwohlfahrt: www.awo.org/
DRK-Deutsches Rotes Kreuz: www.drk.de/
Diakonie: www.diakonie.de/
Caritas: www.caritas.org.de/
DaMigra: http://www.damigra.de/
Türkiye’de bu konuda ilgili internet sayfası: www.aileicisiddeteson.com
Aile İçi Şiddet-Acil Yardım Hattı:0 212 656 96 96 / 0 549 656 96 96

12 comments

  1. Merhaba, Ben bundan yaklaşık 2 yıl önce, Türkiye’de yaşıyordum.biz çocukken annem ve babam boşanmışlar.Babamı bundan 13 yıl önce kaybettim. Babam ölünce velayetimiz abime verildi. Fakat kendisi para karşılığı beni istemediğim biriyle evlendirmek istedi. Bende bir yolunu bulup Türkiye’den kaçıp Almanya’ya geldim. Şuan burda eğitimi alıp aynı zamanda çalışıyorum. Fakat 25 yaşındaki kız kardeşim hala onların yanında. Kız kardeşim üniversiteye gidiyordu. Şuan okulu bırakmak zorunda kalmış ve onu da evlendirmek istiyorlar. Kız kardeşimi onlardan nasıl kurtarabilirim. Lütfen yardım edin. Cevabınızı bekliyorum.

    1. Merhaba Zeyno Hanım,

      Ne yazık ki Almanya’daki kurumlar size yardımcı olamazlar. Biz de bu konuda bir şey yapacak durumda değiliz.

      Ancak Türkiye’deki STK ve özelllikle kadın örgütleriyle iletişime geçmenizi öneririm. Ya da kız kardeşiniz de bu kurumlarla iletişim kurabilirse daha iyi olur diye düşünüyorum. Ayrıca hukuki destek de almasında yarar olur.

      Umarım bir yol bulur.

  2. Merhaba
    Ben 8 aylik evliyim ailemi karşima alip evlendim almanyaya geldim ama kocam beni aldatiyor ustune hakaretler yagdiriyor istemedigini söylüyor aldatigina dair yazişmalar ve hakaret iceren ses kayitlari elimde mevcut ama 4 aylik oturumum kalmiş ve şuan beni boşamak istiyor avukata başvurup beni burdan göndermeye çalışacakmis onun evinde kalmamida istemiyor ne yapacagimi bilmiyorum turkiyeyede donemem sizce beni yolluyabilirmi veya ne yapmaliyim lutfen yardimci olurmusunuz

    1. Büşra Hanım,

      Mutlaka göç danışmanlığı bürolarına ulaşıp danışmanlık almaya çalışın. Bu linkten adres girerek size en yakın büroya ulaşabilirsiniz. Size yatdım edeceklerdir. https://bamf-navi.bamf.de/de/Themen/Migrationsberatung/

      Sizin yararınıza çalışan kurumlardır. Almanca ya da İngilizce bilmiyorsanız yardıma ihtiyacınız olduğu, bir tercüman istediğinizi de söyleyebilirsiniz.

      Ayrıca bu link üzerinden 24 saat Türkçe danışmanlık alabilirsiniz. Siz yönlendireceklerdir. https://www.hilfetelefon.de/gewalt-gegen-frauen.html

      Geçmiş olsun

  3. Merhaba
    Ben 20.03.2022 de aile birleşimi ile Almanya’ya yerleştim. Buraya gelir gelmez herşey değişti eşimden psikolojik şiddet görüyorum bazen fiziksel şiddet de başladı, ben 4 aydir çalışıyorum fakat maaşımı da eşim biz biz diyerek elimden alıyor. Benim geri dönecek bir evim yok gelirken onun maddi sıkıntılarından satmak zorunda kaldık , Türkiye’de beklediğim sürede malesef kendi kendime bakmaya çalıştım. Zar zor ilk oturumum onaylandı, eşim yabancılar dairesini yanıltıcı mailler gönderdiği için beni tercumanla çağırdılar, boşanmak istemiyorum dedim geri iade edilmemek için. Eşim beni sürekli tehdit ediyor seni gönderecegim diyerek yada bu şiddeti polise bildirirsem seninle geçinmem ve geri gidersin diyor. Ben çok zor durumda olduğum halde bu şiddete maruz kalmaya mecbur olduğumu fark ettim. Ben bu eziyetle nasıl baş edebilirim, avukatım seni iade ettirir eşin dedi, kadın sığınma evi de burada kalıp çalışıyor da olsan oturumunu garanti edemeyiz yeni gelmişsin dedi. Sizin bir öneriniz var mı? Eşim de bende Türk vatandasiyiz. Cevabınızı rica ediyorum.

    1. Merhaba,

      Ben öncelikle bu psikolojik şiddetin kayıt altına almanızı öneririm ki sonrasında elinizde resmi bir belge olsun.
      Kadın sığınma evi size bu konuda yardımcı olmalı. En azından sizin şikayetlerinizi kayıt altına almalılar.

      Size önerim düzenli çalışmaya devam edin ve bir de size vereceğim linkteki kadın kuruluşuyla iletişime geçin. Bu kurumda 18 farkli dilde danışmanlar çalışıyor. Mutlaka bu telefonu arayıp bilgi edinin ve yardım istiyin. https://www.hilfetelefon.de/

      Sürekli şiddete maruz kalmak zorunda değilsiniz. Mutlaka yardım alın. Başka kurumlarla ya da avukatlarla da görüşün. Sizin için bir çözüm bulunur diye umuyorum.

      İyi şanslar

  4. Merhaba ben Türkiye de yasiyorum annem Türkiye ye donus yapti babam hala orda yasiyor bizi de yanina aldu ilk yillar yaz lari gidiyorduk 16 yasindayken pasaportum ayrilmasi gerekirken ayrilmadi simdi cocukken hakkimiz elimizden alindi aradan yillar gecti almanyaya gidebilirmiyim babam orda hasta simdi nereye basvurmam gerekli bana bilgi verebilirmisiniz teşekkür ederim

    1. Merhaba Nilgün Hanım,

      Bize ulaşabilir misiniz? Sağlıklı danışmanlık verebilmek için bazı cevaplara ihtiyacımız olacak. Projemizin web sayfasında iletişim bilgilerimiz mevcut.

      Kolay gelsin

    2. Merhaba ben Türkiyede yaşıyorum ailem temeli dönmüş ben ufak iken, Anadili seviyesinde Almanca biliyorum dönme şansım varmı ?

      1. Merhaba Zeynep Hanım,

        Diplomanıza uygun bir iş sözleşmesi ve durumunuza uygun vize evraklarıyla çalışma vizesi alarak gitmek mümkün.

        Detaylar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

        Kolay gelsin

  5. Merhaba ben 2018in 10. Ayında aile birleşimi ile Almanya’ya geldim.. Şuan 6 aylık hamileyim şiddetli geçimsizlik var. Kursa gidip Almanca öğrenmek istiyorum eşim izin vermiyor. Haliyle çalışamıyorum da. 1 kere kriminal polis beni evden aldı 2019 yılında gördüğüm şiddetten dolayı poliste ifadem var. Şuan ayrılmak istiyorum ve kadın evine sığınmak istiyorum. Kabul edilirmiyim. Sınır dışı edilirmiyim. Ve ev bulabilirmiyim kendi ayaklarım üzerinde durmak istiyorum.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir