Uyum Kursları (Integrationskurs) Nedir?

Posted by

Almanya’da yaşamak istiyorsanız en az B1 düzeyinde Almanca öğrenmeniz gerekir. İş aradığınızda, form doldurmanız gerektiğinde, çocuklarınızı okulda desteklemek ya da yeni insanlarla tanışmak istediğinizde dil bilmeniz önemlidir. Ayrıca Almanya hakkında, örneğin tarih, kültür ve hukuk düzeni gibi konularda bazı şeyleri bilmeniz gerekir. Tüm bunları uyum kursunda öğrenebilirsiniz.

*Yabancılar yasasına göre uyum kursuna katılmak hem bir hak hem de yasal bir yükümlülüktür!

Uyum Kursu 

Her uyum kursu bir dil kursundan ve bir oryantasyon kursundan oluşur.

a)Dil Kursu (DTZ-Deutschtest für Zuwanderer)
Dil kursu bir temel dil kursundan ve bir pekiştirici dil kursundan oluşur. Genel uyum kursunda dil kursunun süresi 600–900 saat kadardır.
Dil kursunda günlük hayatın önemli konuları ele alınır, örneğin:
•    Alışveriş/ticaret/tüketim
•    İkamet
•    Sağlık ve hijyen/insan vücudu
•    İş ve meslek hayatı
•    Meslek eğitimi ve ileri düzeyde eğitim
•    Çocukların bakımı ve yetiştirilmesi
•    Eğlence ve sosyal ilişkiler
•    Medya ve medya kullanımı.

Ayrıca Almanca mektup ve e-posta yazmayı, form doldurmayı, telefon görüşmesi yapmayı ya da bir iş başvurusunda bulunmayı öğrenirsiniz. Konular, hangi kurs türüne devam ettiğinize bağlı olarak değişir. Örneğin gençlere yönelik bir uyum kursuna katılıyorsanız, meslek eğitimine başvurmak gibi özellikle gençleri ilgilendiren konular ele alınır.
Dil kursunun akışı içinde ara testlere katılırsınız. Bu şekilde uyum kursunun sonunda yapılan bitirme sınavında başarılı olmanız durumunda B1 düzeyinde dil sertifikası alarsınız.

b)Oryantasyon Kursu (LED-Leben in Deutschland)
Dil kursunun ardından oryantasyon kursuna devam edersiniz. Bu kurs 100 saat sürer.
Oryantasyon kursunda örneğin şu konular ele alınır:
•    Alman hukuk düzeni, tarihi ve kültürü
•    Almanya’da haklar ve yükümlülükler
•    Toplum içinde birlikte yaşama biçimleri
•    Almanya’da önemli değerler, örneğin din özgürlüğü, hoşgörü ve hak eşitliği.

Bu kursun sonunda yapılan sınavla LED-Leben in Deutschland oryantasyon sertifikası almaya hak kazanırsınız.

Kursun Yoğunluğu
Uyum kursları yoğun kurslar olup haftada 14–25 saat arasında değişir. Kurslar hafta içi, akşam ve hafta sonları şeklinde düzenlenmiştir.

Bilmeniz Gereken Diğer Konular
Uyum kursuna başlamadan önce kursu düzenleyen kuruluş bir seviye belirleme testi yapar ve sizi bu sonuca göre yerleştirir.
Derslere her zaman düzenli olarak katılmanıza, uyum kursunun ders kontenjanının tamamını kullanmanıza rağmen, bitirme testinin dil sınavında B1 dil seviyesine ulaşamadıysanız, bir kereye mahsus olmak üzere 300 ders saatini tekrarlamak için başvuruda bulunabilirsiniz. Bu durumda dil sınavına da bir kez daha ücretsiz olarak girebilirsiniz. Ancak bunun ön koşulu, ilk testte en az A2 dil seviyesine ulaşmanızdır.

Uyum Kursunda Haklar ve Yükümlülükler

Haklar
Öncelikle yakınınızda bulunan bir kurs düzenleyicisi seçme hakkına sahipsiniz. Bir kursa kayıt yaptırdığınızda, kursu düzenleyen kuruluşun, kursun tahmini başlangıç tarihini teyit etmesi gerekir. Kursun kaydınızdan en geç üç ay sonra başlaması gerekir. Bu üç ay içerisinde başlayacak bir kurs yoksa kursu düzenleyen kuruluş bunu size bildirmek zorundadır.

Kurs sırasında aşağıdaki haklara sahip olursunuz:
•    Düzenli ders
•    İyi eğitimli öğretmenler
•    İyi donanımlı ders mekânları
•    Çocuk bakım olanağı vardır.

Katıldığınız kurs bu özelliklere sahip değilse itiraz hakkınız vardır.
Kurslara katkı payı olarak kişiden ders saati başına 2,20 € alınır.
Kursa düzenli katılma ve kursu başarılı bir şekilde bitirme durumunda ödediğiniz paranın tamamını ya da bir kısmına geri alabilirsiniz.

Yükümlülükler
Yükümlülükleriniz arasında derse kurallara uygun bir şekilde katılmak vardır.
Uyum Kursu Sertifikası
•     “Göçmenler için Almanca Testi” (DTZ Deutsch Test für Zuwanderer) adlı dil testi,
•    Almanya’nın tamamında standart olan oryantasyon testinden (LED-Leben in Deutschland) oluşur.

Eğer dil sınavını B1 düzeyinde ve oryantasyon kursuna ait testi de başarılı bir şekilde geçerseniz, “Uyum Kursu Sertifikasını” alırsınız.

Sertifika Birçok Avantaj Sağlar
“Uyum Kursu Sertifikası” size birçok avantaj sağlar. Bu, yeterli Almanca bilgisine ve Alman toplumu hakkında önemli temel bilgilere sahip olduğunuzun belgesidir. Ayrıca uyum Kursu Sertifikasıyla süresiz oturma iznine (Niederlassungserlaubnis), meslek eğitimine ve vatandaşlığa başvurmada gerekli olan evraklardan ve şartlardan birini de yerine getirmiş olursunuz.

Daha fazla bilgiyi kooperasyon partnerlerimizden (Der Paritätische Gesamtverband, Goethe Enstitüsü İstanbul ve JMD)  ve aşağıdaki kurumlardan alabilirsiniz:

•   AWO-Arbeiterwohlfahrt, DRK-Deutsches Rotes Kreuz, Diakonie ve benzeri sosyal hizmetler kurumları…

•    Yabancılar Dairesi
•    İş Bulma Ajansı, İş Bulma Merkezi ya da belediyenin ilgili kuruluşları
•    Uyum kursu düzenleyen kuruluşlar
•    Göç ve Mülteciler Dairesi   AWO-Arbeiterwohlfahrt, DRK-Deutsches Rotes Kreuz, Diakonie vb. sosyal hizmet kurumları…

79 comments

  1. Merhaba,
    Entegrasyon kursu sonunda (yabancılar dairesinin beni yönlendirdiği) Sprachportal’dan aldığım B1 sertifikamı, B2 için başvurduğum üniversite kabul etmiyor. Goethe, Telc, Ösd geçerli diyor benim sertifikam g.a.s.t ve kurs yetkilileri de diyor ki biz de yıllardır telc veriyorduk ama 1.1.2023 itibariyle Bamf bizlere g.a.s.t belgesine geçmemiz gerektiğini ilettiği için artık sertifikalarda Telc değil g.a.s.t yazıyor . Ne yapmalıyım?
    Saygılarımla,

    1. Merhaba Sibel Hanım,

      Sizin aldığınız kurs göçmenler için Almanca, daha gündelik yaşama dair konuları-dili içeriyor. Bu nedenle de akademik bir eğitim için kabul görmediğini düşünüyorum.
      Goethe-Telc gibi kurumların B1 sınav içeriğine hazırlanarak buradan bir sertifika almayı deneyin. Sertifikayi kabul etme yetkisi üniversitede olduğu için başka bir sertifika alıp onunla başvuru yapmanızı öneririm.

      İyi şanslar

  2. Merhabalar,
    Aralık 2023 de Leben in Deutschland sınavına girdim ama sonucun hala elime ulaşmadı. B1 sertifikam geldi ama Lid sonucum gönderilmedi ne yapmam gerekir. Şimdiden çok teşekkürler🙏🏼

    1. Merhaba Ezgi Hanım,

      Sınava girdiğiniz kurumla iletişime geçmeniz doğru olur. Ancak sağlıklı bilgiyi o kurumdan alabilirsiniz.

      Kolay gelsin

      1. Bende almanyaya 12 ağustosta geldim bana ortam oturum 1 yıllık 16 martta verildi fakat ben çalışmak istiyorum eşime yük olmak istemiyorum kurs bilgisi bana bir ay önce geldi fakat çalışmak istediğim için iş arıyorum bu kurs mecburimi ceza alırmiyim şimdiden teşekkür ederim

        1. Merhaba Yasemin Hanım,

          Kursa gitmeniz yararınıza olacaktır. Kurs zaten haftada en fazla 15-20 saat. Dolayısıyla part time bir iş de yapabilirsiniz. Almanca öğrenmeniz iş bulmanızı da kolaylaştıracaktır. Ayrıca kurstan alacağınız sertifika ilerde süresiz oturuma ya da vatandaşlığa başvururken sizden istenir.

          Bilginiz olsun

  3. Merha ben metin 1,5 yıl önce evlilik üzeri Almanya’ya geldim eşim alman vatandaşı geldiğimden beridir tam zamanlı calışıyorum bu arada ben de Almanya’da doğdum entegrasyon kursuna katilmasam sıkıntı olurmu

    1. Merhaba Metin Bey,

      Almanya’da doğmuş olabilirsiniz ama ülkeye aile birleşimi kapsamında gittiniz. Bu nedenle uyum kursunu bitirmeniz yaraınıza olur. Muafiyet söz konusu değil.

      Bilginiz olsun

  4. Merhaba,
    Eşim Almanya’ya iş bulurak geldi. Ben de aile birlleşimi kapsamında Amanya’ya geldim. Almanca dil bilgim hiç yok. Ancak entegrasyon kurslarına katılmak istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor?

    İyi çalışmalar.

    1. Merhaba Ertan Bey,

      Uyum kurslarına katılım için yabancılar dairesinden katılım belgesi almanız durumunda kurslara katılma hakkı kazanırsınız.

      Bilginiz olsun

  5. Merhabalar Almanya için uyum sertifikası almam gerekiyor bu kurs online olmuyor mu illa Almanya ya gidip orada mı kursa katılmamanız gerekiyor yardımcı olabilir misiniz

    1. Sebahat Hanım,

      Uyum kursları Almanya’ya yeni gelen göçmenler için organize edilmiş. Siz henüz Almanya’da değilseniz buna ihtiyacınız yok. Ne kastettiğinizi tam olarak anlayamadım. Web sayfamızdan “ücretsiz danışmanlık için tıkla” kısmından kayıt olabilirseniz ekibimizden arkadaşlar danışmanlık vermek üzere sizi mesai saatleri arasında arar ve durumunuza uygun bilgileri paylaşacaklar.
      https://almanya-danismanlik.eu/

      Kolay gelsin

  6. Melek Hanım Merhaba,
    Baden Baden şehrinde ikamet ediyorum. 2022 yılı haziran ayında Türkiyeden geldik. Eşim bir iş bularak geldi. Yani yasal bir iş sözleşmesi ile geldi, biz de yani ben ve çocuğum da eşimle beraber gelmiş olduk. Yabancılar şubesi berechtigungsschein dil kuponunu bana vermedi, gerekçe olarakta Türkiyede üniversite mezunu olduğum için entegrasyon ihtiyacımın olmadığını yazdılar (Mühendisim) . Ama bizimle aynı şehirde yaşayan arkadaşımızın eşi bu kuponu aldı, şartları benimle tamamen aynı. Onun da eşi iş bularak geldi ve kendisi eşi ile birlikte geldi ve Türkiyeden üniversite mezunu (makine mühendisi). Benimle aynı durumda olan birisi bu kuponu alabilirken benim alamamam normal mi ? Bu durumda ne yapmam gerekiyor. yardımcı olabilir misiniz. Çok teşekkürler.

    1. Merhaba Safa Bey,

      Bu durumu etkileyen faktörler olabilir. Faklı yabancılar dairesi, eşin maaşının daha yüksek olması gibi. MBE Göç Danışmanlığı Bürolarından danışmanlık almanızı öneririm. Bu konuda size mantıklı açıklama yapacaklarını ve yönlendireceklerini düşünüyorum.
      https://bamf-navi.bamf.de/de/Themen/Migrationsberatung/

      İyi şanslar

  7. Merhaba Melek hanım,
    Bende şuan B1 sertfikası alacağım bir ay sonra Telc mi Gouthe mi ? Ona karar veremedim
    Almanya’da Fachinformatiker olarak 3 yıllık (Ausbildung) mesleki eğitim alacağım teorik ve pratik olarak muhtemelen.
    *Burda hangi dil sınavı kurumundan B1 almalıyım?
    *Ve orda Ausbildung yaparsam entegrasyondan muaf olurmuyum?
    *3 yıl eğitim durumunda dilimi B2- C1 seviyesine taşırsam entegrasyon kursu olmadan meslek eğitimi bittiği gibi süresiz oturum alırmıyım ?
    *Ausbildung bittiği gibi vatandaşlık vs süresiz oturum veriliyormu ?
    *3 yıllık meslek eğitimi süresince entegrasyon kursundan muaf olursak örneğin dil kursu ile seviye yükseltebilir miyiz ?
    * Meslek eğitimi bittiğinde süresiz oturum için entegrasyon sertfikası engelmidir ?
    *Süresiz oturumun faydaları vatandaşlığa eşdeğer mi ?
    Cevap verirseniz sevinirim
    Sevgi ve saygılarımla teşekkürler.

    1. Merhaba Devran Bey,

      Sorularınız çok ve uzun cevaplama gerektirir. Ancak ben kısaca cevaplayayım. Ayrıntılı bilgiler için bize telefonla ulaşabilirsiniz.
      Meslek eğitimi için normal şartlarda B2 ister meslek okulu. Ancak öncesinde Almanya’ya dil kursuna da gidebilirsiniz. Sözleşme yaparken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Vize başvurusu da ona göre yapılmalıdır.

      Meslek eğitimi için sizin yazdığınız her iki sertifika da kabul görür. Dolayısıyla gittiğiniz kurstaki hocanızdan sınav kurumu konusunda bilgi almanızı öneririm. Hangi sınav müfredatına göre eğitim veriliyorsa o kurumun sınavına girmeniz sizin yararınıza olur.

      Meslek eğitimini Almanya’da bitirmeniz durumunda entegrasyon kursundan muaf olursunuz. Sonrasında kalıcı yani çalışma üzerinden oturum alabilmeniz için diplomaya uygun bir iş sözleşmesi edinmeniz gerek. Ancak oturumu yine süreli alırsınız diye düşünüyorum. Süresiz oturum ve sonrasında vatandaşlık için şartları sağlamanız durumunda başvurabilirsiniz. İlgili kurumu başvuruzu değerlendirir; uygun görürse başvurunuz olumlu sonuçlanır.

      Meslek eğitiminde başarılı olmak için en az B2 düzeyinde Almanca düzeyine ulaşmak gerek. Paralel olarak hem okulda hem de kurslarda dilinizi geliştirmeniz mümkün. Bu konuda okul size yardımcı olur mu, okuldaki yetkililerle ya da işvereninizle görüşmeniz gerekir.

      Süresiz oturumunuz olması durumunda evrak hazırlayarak her seferinde uzatma için başvuru yapmanıza gerek olmayacak.

      Vatandaşlık almanız durumunda güvenceli bir oturumunuz olacak; bir çok ülkeye vize egrektirmeden seyahat etme hakkı elde edersiniz.

      İyi şanslar

      1. Selam ben size bir sorum olacak benim Hollanda vatandaşlık var şimdi ben almanyada kalıyorum Türkiye den hanımı getirmek için dilkursu meşburmu birde demrem bölgesinde olduğu için dilkursuna gidmeden istek yapıp getire bilirmiyim benim evleneli onsene oldu saygılarımla

        1. Merhaba Ali Bey,

          Siz Avrupa Birliği vatandaşı olduğunuzdan eşiniz için Almanca Dil Sertifikası zorunlu değildir.

          Bilginiz olsun

  8. Merhabalar,
    Öncelikle soruları yanıtlayıp yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.
    Benim sorum Aile birleşimi ile Almanyan ya gelmiş bir bireyim Devlet doğal olarak Entegrasyon kursuna gönderiyor Daha önce Telc kurumunun Dtz sınavı vardı Şuan ise Gast diye bir kurum yapıyor ben daha kapsamlı oldugu için Telc B1 sertifikası almak istiyorum Eğer Telc b1 sertifikası alırsam Entegrasyon programında geçerli olur mu veyada Geçerli olması için bu durumda ne yapabilirim. Telc B1 ve Oryantasyon sınavını sonuçları ile Entegrasyon sertifikasını alabilirmiyim ?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
    Saygılarımla.
    Mete

    1. Merhaba Mete Bey,

      İlgi ve güven için ben de size ve sizin nezdinizde soru yazan tüm arkadaşlara teşekkür ederim

      B1 düzeyinde Telc sınav sonucunun Almanya’daki resmi kurumlar tarafından kabul gördüğünü biliyoruz. Dolayısıyla uyum sertifikası için de kabul edileceğini düşünüyorum. Bu konuda yine de göç danışmanlığı bürolarından danışmanlık almanızı öneririm.

      Terddüt etmeden size en yakın büroya ulaşın. https://bamf-navi.bamf.de/de/Themen/Migrationsberatung/

      Kolay gelsin

  9. Hemşireyim B1 sertifikam var Frankfurtta beni getiren şirketimin B2 kursuna gidiyorum ücretsiz ama aşırı verimsiz öğretmenler Dersim’de 45 gün devamsızlık hakkımızı doldurmak üzereyiz bize kursu bitirmezseniz B2 olamazsınız sınava girmeniz yasak ve hastanede yarı hemşireden tam hemşire olamazsınız tıpış tıpış geleceksiniz zorunlu diyolar zorunlu mu yoksa kurssuz B2 ye kendi imkanım ile hazırlanır mıyım

    1. Merhasba Ergun Bey,

      Bunları neye dayanarak söylediklerini bilemiyorum. İşvereninizle bu durumu konuşabilirsiniz diye düşünüyorum. Başka bir seçenek yaratılabilir belki. Ayrıca yaşadığınız şehirdeki welcome center’dan da danışmanlık alabilirsiniz.

      İyi şanslar

  10. İyi günler .Ben 2020 yılı Eylül ayında Aile birleşimi ile Almanya’ya geldim.Corona zamanı olduğu için Yabancılar dairesi Almanca kursu istemeden 1 yıl oturum verdi.Sonraki yıl Dil kursuna mecbur kıldılar.Şuan dil kursuna yazıldım.Henüz başlamadı.Mart ayında oturumum için terminim var.Eşim Pflege 3 Bakıcısı olarak ben bakıyorum ve Her türlü bakımını ben yapıyorum.Yani Almanca kursuna gitme mecburiyetim varmı.Bilgi verirseniz sevinirim teşekkür ederim.
    Ben ,Eşim Pflege 3 alınca işten ayrılmak zorunda kaldım.1ay Arbeitstam dan ve şuan Krankkasseden aylık alıyorum.

    1. Merhaba Atilla bey,

      Öncelikle çok geçmiş olsun.

      Bakımını üstlendiğiniz aile bireyi için size maddi destek verilmesi gerekir. Bu durumu sigorta şirketiniz ile görüşmenizi öneririm.

      B1 Almanca düzeyi Almanya’da yaşayan göçmenler için hem bir hak hem de bir yükümlülüktür. Bu nedenle özel durumunuzu belirterek zaman isteyebilirsiniz. Dil serttifikası her oturum uzatma başvurusu esnasında hep karşınıza çıkacaktır.

      Özel durumdan dolayı geçici süreliğine tolerans gösterebilirler diye düşünüyorum.

      Kolay gelsin

  11. Merhaba ben Almanya geleli 1,5 sene oldu eş durumundan geldim. Uyum kursunu başarı ile geçtim B1 sertifikam var. 5 aydır da sigortalı çalışıyorum. Eşim benden boşanmak istiyor. Boşanırsa eğer oturum yanar mı ? Bu sürede ne yapmam gerekiyor. bütün her şeyi bırakıp buraya geldim. Şimdi dönmek istemiyorum lütfen yardım edin

    1. Merhaba Cengiz bey,

      Mümkünse aynı iş yerinde bir yıllık çalışma süresini doldurun; sözleşmeniz de aynı iş yeri üzerinden devam etsin. Bu durumda eşten bağımsız oturum alabilirsiniz.

      Lütfen göç danışmanlığı bürosundan da danışmanlık alın. https://bamf-navi.bamf.de/de/Themen/Migrationsberatung/

      Bu linkten size en yakın büroya ulaşmanız mümkün. Trereddüt etmeden danışmanlık almanızı öneririm. Sizin yararınıza ücretsiz danışmanlık yapan sosyal kurumlardır.

      İyi şanslar

  12. Melek Hanım Merhaba,
    Almanca dil sınavından (Entegrasyon kursu) B1 alamadim malsef(sadece 2 puanla😔). Tekrar 300 saat kursa gideceğim. (AB vatandaşıyım)Ders ücretlerini kendim ödüyorum. 300 saatin sonunda B1 alırsam yine ödediğim paranın yarısını alabilirmiyim? ‘Leben in Deutschland’  testini geçtim.
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim🙏

    1. Merhaba Esma Hanım,

      Bu konuda gittiğiniz kurstan bilgi alabilir; dilekçeyle başvurabilirsiniz. Değerlendirme ve takdir yetkisi Bamf’ın yetkili birimde. Kesinlikle başvuru yapın, denemenizi öneririm.

      Kolay gelsin

      1. Merhaba tekrar 300 saat ders almak zorunlu mu? Yoksa kendi isteğiniz mi? Yani ders almadan tekrar dısarda ğratiğinizi arttırıp sadece b1 sınavına giremiyor musunuz?
        Ben de cumartesi sınava girecegim. Tum kursları a1 dan baslayarak tamamladım. Ama sınavı kazanamazsam tekrar ders almak istemiyorum. Sadece sınava girmek istiyorum . Mumkun degil mi?

        1. Çiğdem Hanım,

          Bu tabii ki mümkündür. Bu konuda kursunuzla konuşmanız daha sağlıklı olacaktır.

          Sonuçta sınav metot ve yöntemleri de ders içeriğinde olacaktır. Zayıf olduğunuz alanlarda çalışarak da sınava hazırlanmak olası.

          iyi şanslar

      2. Merhaba tekrar 300 saat ders almak zorunlu mu? Yoksa kendi isteğiniz mi? Yani ders almadan tekrar dısarda ğratiğinizi arttırıp sadece b1 sınavına giremiyor musunuz?
        Ben de cumartesi sınava girecegim. Tum kursları a1 dan baslayarak tamamladım. Ama sınavı kazanamazsam tekrar ders almak istemiyorum. Sadece sınava girmek istiyorum . Mumkun degil mi? Ayrıca eşim ve oglum Çift vatandas. Yani Alman vatandaslıkları da var. Ben de vatandaslıga basvurmak için b1 istiyorum. Sartların b1 dısında hepsini karsılıyorum. Sadece ona ıhtıyacım kaldı.

        1. Çiğdem Hanım,

          Bu mümkün diye düşünüyorum ama çok acele etmeyin derim. İyi hazırlanmanızı öneririm. Sonuçta B1 sertifikasını alır almaz vatandaşlık başvurunuz kesin kabul edilir gibi bir durum söz konusu değil.

          Bilginiz olsun

  13. Melek hanım merhabalar,

    Bir yıl önce evlilik yaparak Almanya’ya taşındım, eşim Alman vatandaşı. İlk etapta 2 yıllık oturum izni verildi. Şu an B1 sınavına hazırlanıyorum. Sorum şu, B1 belgesini alsam bile 5 yılı doldurmadan süresiz oturuma başvuramıyorum, doğru mudur? Peki ne şekilde ilerlemek gerekiyor? Oturumun dolmasına yakın uzatma talebinde mi bulunmam gerekiyor? Uzatılınca her defasında böyle bir iki senelik mi verecekler geçici oturum iznini? Yoksa bunun bir kısa yolu var mıdır?
    Bu arada maalesef henüz nitelikli bir iş bulamadım kurzfristige beschäftigung denilen türde bir işte çalışıyorum. İş durumunun oturum uzatılmasına bir zararı olur mu?

    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum

    1. Merhaba Emrah Bey,

      Var olan yasaya göre eşleri Almanya vatandaşı olanlar 3 yıldan sonra süresiz oturum için başvurabilirler. Çalışıyor (tam zamanlı, uzun süreli sözleşme durumuna da bakılır) olmak ve uyum sertifikasına sahip olmak bu durumda büyük avantaj olacaktır. Takdir yetkisi yine de de yabancılar dairesinde. Değerlendirme sonucunda uygun görmeleri durumunda 3 yıldan sonra süresiz oturum alma hakkınız var.

      Bilginiz olsun

  14. Merhaba,
    Ben 8 yıldır Almanyada’yim entegrasyon kursuna değilde özel kursa giderek B1 sertifikası almak istiyorum ve başladım da kursa ama burdaki yabancılar dairesi gittiğim kursu kabul etmiyor. illa entegraston kursuna gitmemi istiyorlar. Benim böyle bir hakkım yok mu kendi bulduğum kursa yinede devam edip B1 sertifikasi alsam bunu kabul etmek zorundalar mı değiller mı?
    Bilgilendirdiğiniz için şimdiden teşekkürler..
    Iyi Çalışmalar..

    1. Merhaba Fatma Hanım,

      İlk 2 yıla kadar uyum kursuna katılma hakkınız bulunuyor. Sonraki yıllarda dil kursunu kendiniz özel olarak finanse etmek durumundasınız.
      Geçerli bir kurs vce sınav sonucu elde ettiğiniz sertifikanın kabul edilebilir olduğunu düşünüyorum.Aynı zamanda ortantasyon kursunu da vermek durumundasınız. Bu konuyu açık ve net bir şekilde yabancıla rdairesiyle görüşmenizi öneririm. Hangi durumlarda, hangi kursu kabul etmiyorlar ya da hangilerini kabul ediyorlar. Siz de ona göre tavır alırsınız.

      Kolay gelsin

  15. Melek hanım merhaba;
    B1 dil kursunu en başından itibaren ücret ödeyerek gelecek ay tamamlamak üzereyim. Aralık ayında da Sınavım var. Eğer geçemezsem sınavı ücretsiz tekrar ve ücretsiz sınav hakkım var mı yeniden? Yoksa tekrar ücret ödeyerek mi sınava girebileceğim?

    1. Merhaba Sinem Hanım,

      Sınavı geçememeniz durumunda 300 saatlik bir tekrar kursa gitme hakkınız olacak, sınava da ücretsiz girebilirsiniz.
      Tedaylı bilgiyi gittiğiniz uyum kursundan alabilirsiniz.

      iyi şanslar

  16. Merhabalar,
    Ben Ab vatandaşıyım. Almanya’ya gelmek istiyorum. Entegrasyon kursu ve sosyal yardım için Türkiyeden mi başvurmam gerekiyor? Yoksa Almanyaya gittiğimde mi başvuru yapabiliyorum?

    1. Merhaba Nisa Hanım,

      AB vatandaşlarının ALmanya’da yaşama-yerleşme hakları var ancak sosyal yardım alma hakları yoktur. En azından ilk yıllar için. SOnraki yıllar işsiz kalınırsa vs gibi durumlarda mümkün tabii.

      Dolayısıyla siz ailecek yerleşmek isterseniz ailenin geçimini sağlamak durumundasınız.

      Uyum kursu için de eğer kursa yer varsa katkı payı ödeyerek katılabilirsiniz.

      Bilginiz olsun

  17. Merhabalar ,
    Almanyada süresiz oturma ve çalışma izni olan ve iyi bir şirkette iyi maaşla çalışan bir partnerim var insan kaynaklarıyla görüştüğünde benim oraya en kısa şekilde gitmem için partner (evlilik dışında) oturum izniyle gideceğimi söylemiş bunun için A1 seviyesine bile ihtyac yokmuş sdce iliskinin iki yıldır devam ettiğine dair kanıtlar gerekliymiş, oraya gitmem durumumda 1-3 yil çalışma ve oturma izni bana da taninacakmis, bu bilgiler doğrumu beni aydınlatırsanız sevinirm.

    1. Değerli Danışanımız,

      Gelen soruların yoğunluğu ve sağlıklı bilgi verebilmek amacıyla daha fazla veriye ihtiyacımız olduğundan bundan böyle sorularınızı online olarak Zoom üzerinden grup toplantısı şeklinde yanıtlayacağız. Kontenjan 20 kişiyle sınırlıdır. Her hafta düzenli olarak yapılacaktır. Etkinlik kayıt linkinden takip edebilirsiniz.

      Bunun için aşağıdaki linke tıklayarak “WEB SORU-CEVAP” seçeneğinden kayıt olmanız yeterli. Zoom bağlantı bilgileri bir gün önce mail ile sizlere gönderilecektir. Lütfen gereksizler (spam) kutusunu da kontrol edin!

      https://almanya-danismanlik.eu/etkinlikler/

      İnstagram: mnh_almanya_danışmanlık

      Yeni Vatanım Ön Uyum Proje Ekibi

  18. Merhaba,
    B2 sertifikası olan biri de entegrasyon kursuna gitmek zorunda mı? Ya da entegrasyon sınavına girmek zorunda mı?

    1. Merhaba Murat Bey,

      Aile birleşimi ile gidecekseniz ve B2 düzeyinde Almancanız varsa hem entegrasyon kursundan muaf olursunuz hem de daha uzun süreli oturum alabilirsiniz.

      Kolay gelsin

  19. Merhaba. Evlilik yoluyla Almanya’ya geldim. Üniversite Yüksek lisans mezunuyum. Buna rağmen yabancılar dairesinden Entegrasyon kursuna zorunlu tutulduğum belgesi geldi. Söz konusu sınava kursa gitmeden girme şansım var mı acaba? Ya da kursa gitmemek yönünde itiraz etme şansı? Kursa gitmeden bu talebi nasıl karşılayabilirim?

    Teşekkür ederim.

    1. Özden Hanım,

      Eğitim durumunuzdan bağımsız olarak Almanya’da yaşayan bir kişi olarak uyum kursuna gitme yükümlülüğünüz var. Alanınızda çalışmak, bağımsız iletişim için de Almanca gerekli. Ancak isterseniz özel kurslardan da B1 düzeyinde Almanca öğrenmek mümkün. Bu durumda kendiniz kursu finanse edeceksiniz.

      Bilginiz olsun

      1. Melek hanım merhaba. Ben 5 bucuk aydır Almanyadayım evlendim geldim. Eşim Alman vatandaşı. Ve burda kursa gitmeden sınavlara girip A2-B1veB2 sertifikasını alma şansım var mı?

        1. Merhaba Selim Bey,

          Aile birleşimi nedeniyle size verilen bir haktır Almanca ve uyum kursu. Bence bunu kullanın. 2 yıllık bir süreniz var.
          Ancak kursa gitmeden de direk hazır olduğunuzda B2 (her seviye için sertifika sınavına girmenize gerek yok) sınavına girebilirsiniz tabii.

          Kolay gelsin

          1. Merhabalar.
            Ben daha A2 kursu okuyorum. Bu sınavlar nerede oluyor ve sertifikayı kim ve nerede veriyor cevaplarsanız çok sevinirim teşekkürler.

          2. Merhaba Gül Hanım,

            Gittiğiniz kursta sizi sınavlar konusunda hocalarınız yönlendireceklerdir. Goethe Enstitüsü, Telc ve ÖSD sertifikaları geçerli, sınav yerleri için bu kurumların web sayfalarına bakmanızı öneririm. Gidiş amacına göre sertifikaları istenen sertifikalara bakmak gerek.

            Kolay gelsin

      2. Melek Hanım, öncelikle ilginize çok teşekkür ederim. Şu an B1 sınavına evde kendim hazırlanıyorum. Yaz sonuna kadar sınavı geçmek hedefim. Eve gelen kağıtta 6 hafta içinde bir kursa kayıt olmam gerektiği yazıyor. Bu süreyi geçirirsem nasıl bir sorunla karşılaşabilirim? Sanırım B1 sınavına kurstan bağımsız girmek mümkün. Sınavı geçersem Orientierungskurs modülünü ayrı alabilmek mümkün mü acaba? Fazla detay olduysa özür dilerim.
        Saygılarımla..

        1. Merhaba,

          Niyetinizi yabancılar dairesine bildirin. Çünkü süreyi geçmeniz durumunda Orientierunskursu da alamama riskiniz olur.

          Sınavı gçmeniz durumunda sadece diğer kursu alabilirsiniz. Önceden bunları organize etmek ve gerekli kurumla bildirmek gerek.

          Kolay gelsin

          1. Merhaba, ben 2 yıldır Almanya da yaşıyorum aile birleşimi ile geldim, oryantasyon kursuna hala yazılamadım çünkü (berechtigungsschein)’ım yok gönderdiklerini söylüyorlar ama gelmedi Almanca kursuna katılım hakkı 1 sene de bitiyormuş hem kağıdım yok hemde hakkım bu durumda ne gibi bir yaptırım uygularlar ? Ve ya ben kendim özel kursa giderek B1 sertifikasını alsam bir problem olur mu, açıkçası bu “oryantasyon kursuna katılım hakkı” ne demek anlayamadım buna katılmazsam ne olur öğrenmek istiyorum lütfen bilgilendirin. Teşekkürler.

          2. Merhaba Mert Bey,

            Almanya’ya yeni gelen bir göçmen olarak uyum kursu sizin için hem hak hem de yükümlülük. İlk 2 yıl içinde bunu kullanma hakkınız var. Sonrasında kendi çabalarınızla öğrenmek durumundasınız.

            Berechtigungschein kursa katılım hakkı-iznidir. Bu nedenle bunun size ulaşmadığını belirterek yeniden almayı deneyin. Özel kursa da gidebilirsiniz tabii, bunlar da kabul edilir. Ancak özel kurslar pahalıdır. Uyum kurslarında ise sadece ders saati başına cüzi bir katkı payı söz konusudur.

            Uyum sertifikası, sonraki yıllarda süresiz oturum almak için önemli.

            Kolay gelsin

          3. Melek Hanım tekrar merhaba,

            size daha önce yazmıştım ve dediğiniz gibi DTZ test B1 sınavına girdim ve başarıyla geçtim. Entegrasyon kursu zorunluluğum var ancak katılmadan B1 kısmını halletmiş oldum. Şimdi Orientierungskursa gitmeden ‘Leben in Deutschland’ testine girebiliyor muyum onu sormak isterim. B1 test sonucumu sizin de daha önce söylediğiniz gibi yabancılar dairesine bildireceğim.

            İlginize tekrar çok teşekkürler.

            İyi çalışmalar dilerim.

          4. Özden Hanım,

            Leben in Deutschland testinden muafiyet için yabancılar dairesine ya da göç danışmanlığına sormanızı öneririm. Bu kursla ilgili bir soru kitapçığı var, sadece onu çalışarak sınava girme hakkınız olup olmadığını da sorabilirsiniz.
            Bu linkten size en yakın göç danışmanlığı bürolarına ulaşabilirsiniz. https://bamf-navi.bamf.de/de/Themen/Migrationsberatung/

            Sizin yararınıza danışmanlık veren sosyal kurumlardır, tereddüt etmeden bilgi alabilirsiniz.

            İyi şanslar

  20. Merhaba,Ben 2014 yildinda,Almanya ya iltica basvurusu yaptim,ve iltica talebim 2 defa ret edildikten sonra ,Yabancilar dairesinden tarafima ülkeyi terk etmem icin bir mektup iletildi,Bende bu duruma iliskin Müteakip basvurusunda bulundum,akabinde Düldung alarak ülkeyi terk etme zorunlulugumu askiya alindi.6 sene dir bir firma da Vollzeit calismakla birlikte Dtz b1 Zertifikat sahibiyim,Leben in Deutschland testi icin de basvuruda bulundum.Diyecegim o ki,acaba iyi entegre olan biri olarak Oturum alabilme sansim ne derecede?

    1. Merhaba Özgür Bey,

      Türk vatandaşı olarak aynı firmada uzun yıllar kesintisiz çalıştığınız için oturum alma şansınız var. Süresiz oturumu 5 yıldan saonra alma hakkınız varancak yabancılar dairesiniz takdiri söz konusu.

      Bilginiz olsun

  21. Merhabalar çocuklarımın babası iki yıldır Almanya’da en son bir yıllık oturum verdiler acaba çocukların i ne zaman yanına alabilir ben kendisinden boşandım ve çocuklarımın velayeti bende bilgi alabilirsem sevinirim

    1. Merhaba Hatice Hanım,

      Eski eşinizin hangi amaçla gittiğini ve oturum aldığını bilemiyorum. Ancak normal şartlarda 1 yıllık oturumun olması ve götüreceği çocukların giderlerini karşılayabilecek kadar bir maaş alması durumunda çocuklar vize alıp gidebilir.

      Kolay gelsin

  22. İyi günler bende 2 buçuk senedir almanyadayım kursa gittim ancak b1 kazanamadım A2 sertifikam var şu anda iş yoğunluğundan gidemiyorum kursa b1 sınavına kursa gitmeden girme şansım varmı??? İkinci sorumda ilk sene 1 yıllık verdiler ikinci sene 2 yıllık verdiler şimdi düzenli işin var 3 yada 4 senelik istiyorum oturum bu mümkünmü???

    1. Merhaba Emre Bey,

      B1 almak için kursa gitme zorunluluğu yok. Kendiniz de çalışarak hazırlanabilirsiniz. Ya da bu konuda birinden destek alabilirsiniz.

      Bundan sonraki oturum sürelerini uzatmak için size zorluk çıkarabilirler. B1 almadan da uzun süreli oturum almak zor.
      Tavsiyem bir an önce B1 düzeyine ulaşmanız. Bu durumda uzun süreli oturum almak mümkün.

      Bilginiz olsun

  23. Merhaba ben şuan Almanya’dayım kamptayım kaçak olarak geldim üniversite mezunuyum mahkemem daha olmadı zaman kaybetmeden ücretsiz dil (sertifikalı) kursuna nasıl gidebilirim Türkiye’de A1 sertifika çıkardım şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba Mehmet Mey,

      Öncelikle kolaylıklar diliyorum.

      Gönüllüler vasıtasıyla Almanca öğrenmenizi öneririm. Ancak durumunuz yasallaşırsa yani kabul görürse resmi olarak kurslara onay verilir. Şimdilik kendi çabanız ve gönüllüler ile ilerlemeye çalışın.

      İyi şanslar

  24. İyi günler ben Almanya’ya geleli 5 yıl oldu her yıl 1 yıl oturum veriyolar devletden hiç yardım almadım.Eşim Alman vatandaşı 2 çocuğum var LED-Leben in Deutschland sınavını kazandım ama B1 sınavını kazanamadım sabit işim var 5 yıldır çalışıyorum işimden dolayı tekrar kursa gidemiyorum nasıl süresiz oturum alabilirim

    1. Yusuf Bey,

      Ancak B1 sertifikası edinmeniz durumunda süresiz oturum alırsınız. Yasada açık ve net bir biçimde yazar.

      Kolay gelsin

  25. Merhaba Süphan ben

    Benim kız arkadaşım Almanya’da en kısa yolla nasıl almanayaya gelebilirim bilgi verebilir misiniz?

    1. Yavuz Bey,

      A1 sertifikası alarak aile birleşimi için vizeye başvurmanız gerek. En kolay ve kısa yol aile birleşimidir. Siz ve arkadaşınız tüm şartları yerine getiriyorsanız sorunsuz vize alabilirsiniz.

      Kolay gelsin

  26. Merhaba ben kurslari bitirim ama suresiz oturum icon a2 yeterli mi degil mi 4 tane alman cocugum var ve devletten 8 yildan beri yardim alamiyorum.bana yardimci olursaniz veya bildiginiz avukat varsa yazarsaniz sevinirim

    1. Merhaba Mehmet Bey,

      Uyum kursu B1 düzeyine kadar devam eder. Süresiz oturum için de dil şartı B1 düzeyindedir. Dolayısıyla B1 uyum sertifikası almadan süresiz oturum alma şansınız çok zor görünüyor.

      Kolay gelsin

      1. merhabalar melek hanim
        hayirli aksamlar basvuru yaptigim zaman aksam kurslari var midir
        rica etsem bilginiz varsa beni bilgilendirirmisiniz

      2. Merhabalar süresiz oturum almak için oryantasyon sertifikası şart mı? veya oryantasyon belgesinin avantajları neler?

        1. Merhaba,

          Göç yasasında açık ve net süresiz oturum için oryantasyon sertifikasının gerektiği yazar.

          Oryantasyon sertifikasıyla süresiz oturum almak mükün. Meslek eğitimi yapabilir; tercih ederseniz vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz.

          En önemlisi de sosyal ve mesleki alanda iletişimle ilgili sorun yaşamayacağınız.

          Bilginiz olaun

  27. merhaba ben Zeynep, iki hafta önce eş üzerine frankfurt Almanya ya geldim. burada ilk yapmam gerekenler nelerdir bana yardımcı olursanız seviniriim.

    1. Zeynep Hanım Merhaba,

      İkamet başvurusu yaptıktan sonra oturma izni izni için yabancılar dairesine başvurmanız gerekir. Onlar uyum kursu ve diğer işlemler için size bir dosya verecekler.

      Kolay gelsin

    2. Merhaba Zeynep Hanim, biz de yeni geldik Almanya’ya. Ben Vasistdas.de sitesini takip ediyorum, Instagramlari da var bir bakin bence.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir