Sıkca Sorulan Sorular

Almanya Ulusal Vizesi için nasıl başvurabilirim?
Ulusal vize başvuruları için randevu almanız gerekmektedir. İDATA Çağrı Merkezi’ni arayarak (Türkiye’den 444–8493 (444-VIZE) yurtdışından ise 0090 444–8493) bir randevu talep edebilirsiniz. İDATA sizleri ayrıca hangi belgelerin ibraz edilmesi gerektiği konusunda bilgilendirecektir.

Uzun Süreli İkametler İçin Vize Başvurusu
(özellikle aile birleşimi, öğrenim, çalışma başvuruları)
Vize şeklinde ikamet izni başvurusu için İDATA firmasından vize randevusu aldıktan sonra belirtilen gün ve saatte büyükelçiliğe ya da başkonsolosluklara şahsen başvurmak gerekir. Almanya`da kalıcı ikamete yönelik vize başvurularında çocuklar da kaç yaşında olursa olsunlar (bebekler de dâhil) şahsen bulunmalı. 14 yaş üstü kişilere de biyometrik işlem (parmak izi) uygulanacaktır.

Yurt dışında yabancı birisi ile evleneceğim, benden evlenme ehliyet belgesi istiyorlar. Nasıl alabilirim?
Nüfusta kayıtlı olduğunuz nüfus idaresinden ya da bulunduğunuz yerdeki nüfus idaresinden evlenme ehliyet belgesi alınabilir.

Alman vatandaşı ile evli olan kimse süresiz oturma müsaadesi hakkını hangi şartlarda kazanır?
Üç yıl Alman vatandaşı olan eşi ile yaşamış ve yaşamaya devam eden, B 1 düzeyinde Almanca ve 66 saatlik oryantasyon sınavını da vermiş olmak gerekiyor. Ayrıca geçimini sağlıyor olmak ve 90 günden fazla hapis cezası almamış olmak da diğer şartlar.    

Hangi şartlarda bir Alman vatandaşının yabancı eş, çocuk veya velisine aile birleşimi hakkı tanınmayıp oturma müsaadesi (vizesi) verilmez?
Oturma müsaadesini ret etme gerekçeleri şunlardır:
— Vize gerekliliğine rağmen vizesiz Almanya’ya giriş yapmak
— Yabancılar dairesinin onayı olmadan verilmiş bir vize ile giriş yapmak
— Pasaport sahibi olmamak
— Kimliğin ve uyruğun belli olmaması
— Anlaşmalı evlilik yapıldığına hükmetmek
—Almanya’daki eşin yeterli gelirinin olmaması
—Yeterli büyüklükte konut sahibi-kiracısı olduğunu belgeleyememek
—Almanya’dan sınır dışı edilmek ve sınır dışı süresinin henüz dolmaması

Alman vatandaşının yeterince geliri olmak zorunda mı?
Alman vatandaşı olan taraf sosyal yardım alsa dahi eşi veya çocuğu ile yaşadığı yerde aile birleşimi hakkına sahiptir. Yine de takdir hakkı bağlı bulunduğunuz yabancılar dairesine aittir. 

Alman vatandaşının yeterince büyüklükte evi olmak zorunda mı?
Hayır! Ancak aile birleşimini gerçekleştirebilecek bir mekân belirtmek zorundadır. Bu geçici olarak bir otel de olabilir. Ancak evsiz, sokakta yaşayan ve sokakta yaşamakta ısrar eden bir Alman vatandaşı eşi veya çocuğuna aile birleşme hakkını sağlayamayacaktır.

Schengen Vizesi (C) ile Ulusal Vize (D) arasındaki fark nedir?
Schengen Vizesi (C), tüm Schengen Bölgesi’nde altı ay içinde en fazla 90 güne kadar seyahat etme hakkını tanımaktadır. Tanzim edilen vizeler, maksimum 5 yıla kadar geçerli olabilmektedir.
Ulusal vizeler (D) 90 günü aşan ikamet süreleri için; örneğin aile birleşimi, Almanya’da çalışmak veya üniversite eğitimini sürdürmek gibi amaçlarda, verilmektedir.

Bir Alman vatandaşı ile evli olan yabancı uyruklu kişi ilk başvuruda kaç yıllık oturma müsaadesi alır?
Yabancılar dairesinin aile birleşiminin gerçekleşmesi konusunda kuşkusu olmadığı takdirde üç yıllık oturma müsaadesi verilebilir.  Aile birleşiminin gerçekleşmesi konusunda kuşkular varsa bir veya iki yıllık oturma müsaadesi verilir. Takdir hakkı tamamen daireye aittir. 

Vize başvurum reddedildi, ama ödediğim 60,- Avro işlem harcı iade edilmiyor. Neden?
Bu harç bedeli yapılan işlemler için alınmaktadır. Vize verilse de verilmese de başvurunun değerlendirilebilmesi için aynı işlemler yapılıyor.

Aile birleşimi için gerekli olan A1 sınavı kaldırıldı mı?
Aile birleşimi için gerekli olan A1 sınavı devam etmektedir. Kaldırılması şu sıralar gündemde değil. Büyükelçiliğin sayfasında bununla ilgili açıklamayı okumak için linki tıklayınız. http://www.ankara.diplo.de/Vertretung/ankara/tr/06__Visa/langfristige-vi…

Sınavı yalnızca sözlü olarak da verebilir miyim?
Hayır. Sınavda konuşma-anlama-yazma ve dinleme bölümleri var. Bu bölümlerden alacağınız toplam 60 puan sınavda başarılı olduğunuz anlamına gelir.

Sınav Hangi Aşamalardan Oluşur? Puanlama nasıldır? 
Almanca sınavı dört bölümden oluşur ve her bölüm 25 puandan oluşmaktadır: 
DİNLEME: Dinletilen konuşmaları, anonsları, telesekretere bırakılan mesajları anlayarak sorulan sorulara cevap verme 
OKUMA: Size verilen okuma parçalarına ait soruları cevaplama 
YAZMA: Herhangi bir yere başvurabilmek için verilen formları doldurma ve bir mail veya Almanca mektup yazma 
KONUŞMA: Kendini tanıtabilme, soru sorabilme, sorulan sorulara cevap verme

 „Basit düzeyde Almanca bilgisi“ ne anlama gelmektedir? Neleri yapabilmem gerekiyor?
    Yavaş ve anlaşılır şekilde konuşulduğunda, kısa ve basit soruları, talimatları ve mesajları anlayabilecek;  bunlara karşılık, kendinizi ve başkalarını tanıtabilecek, başka kişilere, kendileri hakkında sorular yöneltebilecek; kısa yazılı mesajları, örneğin bilgilendirme levhaları ve küçük ilanları, anlayabilecek, rakamları, miktarları, saatleri ve fiyatları anlayabilecek, basit formları örneğin ad, adres ve yaş gibi kişisel bilgileri doldurabilecek, kısa kişisel mesajlar yazabilecek durumda olmak demektir. Bütün bunlar A1 seviyesinin konularıdır.

Start Deutsch 1 sertifikasının belirli bir geçerlilik süresi var mıdır?
Sertifikaların geçerlilik süresi ile ilgili sınırlama büyükelçilik ya da konsolosluk inisiyatifindedir. (Genellikle 6 ay) Ancak sertifika sahibinin, konsolosluk vize işlemleri görüşmelerinde, basit sorulara cevap verememesi halinde, konsolosluk tekrar sınava girilmesi ve mevcut sertifikanın başarıyla güncellenmesini talep edebilir. 

Sınavda başarısız olmam durumunda tekrar sınava girebilir miyim? Kaç kez sınava girme hakkım var?
Sınava dilediğiniz kadar katılabilirsiniz. Bu konuda herhangi bir kısıtlama yoktur.

Almanya’da Almanca öğrenmeye devam etmek zorunda mıyız?
Evet, B1 sertifikası alacak düzeyde öğrenmek durumundasınız.