Almanya’da Meslek Eğitiminin önemli üç alanı vardır
a)Meslek eğitimi, genç insanları meslek yaşamına hazırlar. İş yerinde eğitim Almanya’da “Meslek eğitiminde dual (ikili) sistem” içinde düzenlenmiştir. Dual sistem eğitimin hem iş yerinde hem demeslek okulunda yapılması anlamına gelmektedir.
b)Sürekli eğitim ve hizmet içi eğitim:Mesleki bilgileri geliştirme ve mesleki yükselme olanağı sağlar.
c)Meslek değiştirme; Ekonomik ve teknik ge-lişmeler sonucu öğrenilen meslek alanında iş bulunamıyorsa ya da meslek geçersizse veya çalışan kişi sağlık nedenlerinden ötürü mesle-ğini artık yapamıyorsa yeni bir mesleğin öğrenilmesi gerekli olabilir.
Eğitim süresi:Dual sistemde eğitim süresi, ya-pılacak işin niteliğine ve meslek eğitimi yapacak kişinin daha önceki eğitimine bağlı olarak 2-3 ya da 3,5 yıl sürebilir. Genelde 3yıldır. Temel olara kişinin zorunlu eğitim süresini bitirmiş olması istenir.
Yarı zamanlı meslek eğitimi; Özellikle genç anneler, babalar ya da bakım hizmetiverenler için ailevi görevlerinin yanı sıra bir meslek eğitimi görmeleri için bir fırsat sunar. Eğitim görenlerin bu çerçevede haftada en az 25 saat çalışmaları gerekir. Yarı zamanlımeslek eğitimi, toplam eğitim süresinin mutlaka uzamasına neden olmaz.
Eğitim Sözleşme: Meslek eğitimi başlamadan önce eğitim veren kurum ya da işletmeyle eğitim alacak kişi arasında bir anlaşma imzalanır. Genelde 1 ay ile 4 ay arasında bir deneme süresi öngörülür.
Meslek eğitimi bir yasayla belirtilmiştir. Eğitim veren ve eğitim alanın hak ve yükümlülükleri, denetleyici kurumların yetkileri ve genel anlamda meslek eğitiminin koşulları bu yasayla belirlenmiştir. Ayrıca meslek okulu dersleri için eyaletlerin okul yasaları geçerlidir.
Almanya da yaklaşık 400 tanımlanmış meslek vardır. Bundan dolayı herhangi bir mesleğe karar vermeden önce geniş çaplı bir danışmanlık hizmeti almakta fayda vardır
Meslek eğitimine dair daha geniş bilgiler Sanayi ve Ticaret Odalarından (IHK: www.dihk.de/), Esnaf ve Zanaatkâr Odalarından (Handwerkskammer: www.handwerkskammer.de/ ), İş dairelerinden (Arbeitsagentur :www.arbeitsagentur.de/) ve göçmen danışmanlık bürolarından edinilebilir.
Meslek Eğitiminin Yapıldığı Yerler:
*İşletmelerde,
*Kamu hizmetinde yani, idari ve resmi kurumlarda,
*Özel iş yerleri örneğin; doktor, avukat, mimarlık bürolarında v.b,
*Eğitim kurumları, okullar ve meslek okullarında meslek eğitimi yapılmaktadır.
İkamet Bölgenizde Konuyla İlgili Bilgi Alabileceğiniz Yerler:
• İş Bulma Ajansının Meslek Danışmanlığı
• Yetişkin Göçmenlere Yönelik Göçmen Danışmanlığı ve Genç Göçmenlere Yönelik Hizmetler