Çalışma amacıyla Almanya’ya gitmek -Mavi kart

21 Aralık 2014 750 soru

Almanya’da Çalışma

Almanya’nın var olan ekonomisini sürdürebilmesi ve kalifiye iş gücü açığına istihdam sağlayabilmesi için yabancı kalifiye iş gücüne ihtiyacı bulunmaktadır. Bu kapsamda Almanya, süreç ve ihtiyaçları dikkate alarak belirli aralıklarla “Yabancı Kalifiye Göç Yasası”nı güncellemektedir. Son olarak 2023 yılının Kasım ayında yeni bir düzenlemeye gidilmiş ve 2024 yılının Mart ve Haziran aylarında yeni yasanın son hali yürürlüğe girmiştir. Yasa güncellemeleriyle kalifiye göçün standartlara uygun şekilde hızlandırılması ve kolaylaştırılması amaçlanmıştır.

Kalifiye iş gücü tanımlamasına ve yasasına ilişkin temel kavramları aşağıda sizler için derledik:

  • Kalifiye eleman: Almanya’da geçerliliği olan bir meslek dalında (Meslek lisesi-yüksek öğrenim mezunları) teorik ve pratik eğitime ve yeterli iş deneyimine sahip olan iş gücünü tanımlar.
  • Almanya’nın pek çok alanda kalifiye eleman ihtiyacı bulunuyor. Bu kapsamda eğitiminizi ve deneyimlerinizi ihtiyaç olan alanlarda değerlendirme imkânınız var. Aranılan meslek grupları ile ilgili bilgilere aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.

https://www.make-it-in-germany.com/de/arbeiten-in-deutschland/gefragte-berufe

  • Dijitalleşme sürecinde olan Almanya’nın, en çok istihdam açığı bilişim teknolojileri alanında bulunuyor. Bu nedenle bu alanda çalışacak kalifiye kişilere ihtiyaç yoğunlaşıyor. Bu kapsamda IT alanında en az 3 yıl mesleki deneyimi olanlardan ve belirlenen yıllık brüt maaş tutarına ulaşabilen kişilerden diploma istenmiyor. İstihdam sağlayan kuruluşların kurumsal iletişim dilinin İngilizce olması halinde ise Almanca yeterliliği konusunda da esneklik gösteriliyor.

Maaş tutarları için buradan bilgi alabilirsiniz.

https://tuerkei.diplo.de/tr-tr/service/05-visaeinreise/2307308-2307308?openAccordionId=item-2632368-1-panel

Web ana sayfamızda yer alan ücretsiz danışmanlık butonundan kayıt oluşturarak durumunuza uygun bireysel danışmanlık alabilirsiniz.

https://demo.almanya-danismanlik.eu/
  • Denklik sürecindeki ciddi bekleme süreleri nedeniyle kalifiye kişilere denkliği Almanya’da çalışırken başlatma olanağı getirildi. Bu kapsamda kalifiye kişinin bir iş sözleşmesi bulması, iş verenle uzlaşması ve gerekli şartları yerine getirmesi durumunda denklik ortaklığı kapsamında vize başvurusunda bulanabilecek. Ayrıntılı bilgi için ANERKENNUNGSPARTNERSCHAFT başlığı altında yer alan ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Web ana sayfamızda yer alan ücretsiz danışmanlık butonundan kayıt oluşturarak durumunuza uygun bireysel danışmanlık alabilirsiniz.

https://demo.almanya-danismanlik.eu/
  • Fırsat kart: Önceden iş arama vizesi olarak bilinen ve Haziran 2024’te yürürlüğe giren fırsat kart vizesi ile kalifiye kişilere Almanya’da 1 yıl süreyle iş arama olanağı getirildi. Ayrıntılı bilgi için FIRSAT KART başlığı altında yer alan yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Kısmi denklik: Denklik sürecinde müfredatların karşılaştırılması sonucunda her iki müfredat arasında eksik ve farklılıkların tespit edilmesi durumunda verilen ara sonuçtur. Denklik kurumu kısmi denklik kararı vermişse, tam denklik alabilmek için öngörülen telafi eğitimlerine katılmak üzere § 16-d kapsamında vize alınıp Almanya’ya gidilebilir. Vize için gerekli dil düzeyi en az A2’dir. Ancak eğitime başlanıldığında dil seviyesinin sağlık ve sosyal alanlarda B2, teknik alanlarda da B1 olması zorunludur. Eğitim 18-36 ay sürebilir. Ayrıntılı bilgi için DENKLİK başlığı altında yer alan yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Mavi kart: Mavi kart yıllık brüt ücret kriterlerinin karşılanması durumunda alınan ayrıcalıklı bir oturma iznidir ve bu oturma iznini alan kalifiye kişilere bazı avantajlar sağlar.
  • Yeni kalifiye göç yasasıyla deneyim ibraz etmeniz durumunda eğitim gördüğünüz alanın dışında çalışma imkânınız da bulunmaktadır. Bunun için en az 2 yıllık bir eğitim diplomanızın ve çalışacağınız işle ilgili en az 2 yıllık bir deneyiminizin olması beklenir. Şayet meslek lisesi ya da ön lisans diplomanız varsa öncesinde DAB (Digitale Auskunft Zur Berufsqualifikation) veya ZAB (Zeugnisbewertung) belgesi almanız gerekir.

Web ana sayfamızda yer alan ücretsiz danışmanlık butonundan kayıt oluşturarak durumunuza uygun bireysel danışmanlık alabilirsiniz

https://demo.almanya-danismanlik.eu/
  • 45 yaş üstü olup Almanya’da iş sözleşmesi edinen kişilerin belirli yıllık maaş kriterini karşılıyor olması gerekmektedir. Web ana sayfamızda yer alan ücretsiz danışmanlık butonundan kayıt oluşturarak durumunuza uygun bireysel danışmanlık alabilirsiniz
https://demo.almanya-danismanlik.eu/

Mavi Kart

Mavi kart, yıllık brüt kazancınıza göre çalışma ve oturma izni sağlayan ayrıcalıklı bir oturma izni statüsüdür. Almanya’da edindiğiniz iş sözleşmesinde belirtilen yıllık brüt maaş oranları, mavi kart limitlerini karşılıyorsa Türkiye’den giderken mavi kart kapsamında değerlendirilir ve Almanya’da da oturma izniniz yine bu statü üzerinden düzenlenir. Burada tekrar hatırlatmış olalım. Almanya’ya çalışma amacıyla gitmek mutlaka mavi kart statüsünde olmak zorunda değildir. Mavi kart alt sınırının altında bir maaşla da gidilebilir. Mavi kart için belirlenen limitler her yıl güncellenmektedir. Güncel tutarlar ile ilgili bilgi edinmek için aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz.

https://tuerkei.diplo.de/tr-tr/service/05-visaeinreise/2307308-2307308?openAccordionId=item-2632368-1-panel

Web ana sayfamızda yer alan ücretsiz danışmanlık butonundan kayıt oluşturarak durumunuza uygun bireysel danışmanlık alabilirsiniz

https://demo.almanya-danismanlik.eu/

Mavi kart elbette kişiye bazı ayrıcalıklar sağlar. Örneğin dil düzeyiniz B1 ise 21 ay sonra süresiz oturma iznine başvurabilirsiniz. A1 dil sertifikanız varsa 27 aydan sonra süresiz oturma izni alabilirsiniz.

Almanya’ya gittikten sonra evlenmeniz durumunda aile birleşimi için 2 yıl bekleme şartı aranmaz.

Eşiniz A1 sertifikasından muaf olur.

16 yaşından gün alan çocuklarınız için C1 dil sertifikası şartı bulunmaz.

AB ülkelerinde oturum ve çalışma hakkı elde edersiniz.

1 yıl sonra alan değiştirme imkânı kazanırsınız.

Fırsat Kart

Daha öncesinde iş arama vizesi olarak bilinen bu vize türü, kapsamı genişletilerek fırsat kart olarak uygulamaya kondu. Bu uygulama ile şartları yerine getirmeniz durumunda Almanya’da 1 yıl iş arama olanağınız olacak. Temel şartları yerine getirmiş olmanın yanı sıra puan sisteminden de 6 puan toplamış olmanız gerekiyor. Bu puanlama sisteminde belirli kriterlere karşılık gelen puan değerleri bulunuyor. Size uygun olan kriterlerden 6 puan toplayarak bunları da belgelendirmeniz bekleniyor.

Fırsat karta başvurabilmek için temel şartlar ise şu şekilde:

  • En az 2 yıllık bir meslek diploması
  • En az A1 Almanca veya B2 İngilizce
  • Geçim teminatı 

Bu temel şartların yanı sıra belirlenen kriterlerden de 6 puan toplamanız gerekiyor. Toplayabileceğiniz puanları öncesinde değerlendirebilmeniz için aşağıdaki link üzerinden kontrol sağlayabilirsiniz.

https://www.make-it-in-germany.com/de/visum-aufenthalt/self-check-chancenkarte

Fırsat Kartı ile Almanya’daki 1 yıllık kalış sürenizi kendiniz finanse etmeniz ve bunu önceden belgelemeniz gerekmektedir. Bloke hesap veya garantörlük teminatı ile bu belgelendirmeyi yapabilirsiniz. İlgili güncel bloke hesap tutarlarını aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

https://tuerkei.diplo.de/tr-de/service/05-visaeinreise/2307308-2307308?openAccordionId=item-2632368-1-panel

Web ana sayfamızda yer alan ücretsiz danışmanlık butonundan kayıt oluşturarak durumunuza uygun bireysel danışmanlık alabilirsiniz

https://demo.almanya-danismanlik.eu/

Fırsat kart ile iş arama sürecinizde aylık yaşam giderlerinize katkı amacıyla haftada 20 saat çalışma izniniz de bulunuyor. Ayrıca bir iş verenle anlaşmanız durumunda 2 haftalık deneme süreci de elde edebiliyorsunuz. Burada unutmamak gerekiyor ki fırsat kart sürecinde bulacağınız işin kalifiye iş tanımını karşılıyor olması gerekiyor. Çünkü vasıfsız bir iş ile oturma ve çalışma izni almanız mümkün olmuyor. 1 yıllık sürecin sonunda bir iş sözleşmesi bulamamanız durumunda bir meslek eğitimi, kurs kaydı ile Almanya’da iş arama sürecinizi uzatmak için başvuruda bulanabiliyorsunuz.

Resmi iş ilanları sunan internet siteleri:

Federal hükümetin dünya çapındaki nitelikli elemanlara yönelik portalı, “make it in germany”                         (http://www.make-it-in-germany.com) İş Borsası’nda özellikle Almanya’da nitelikli eleman eksikliği olan meslekler için iş teklifleri sunuyor.

Federal İş Acentası İş Borsası’nda Almanya’daki pek çok güncel iş teklifi bulabilirsiniz  http://jobboerse.arbeitsagentur.de/

EURES(https://ec.europa.eu/eures/page/homepage?lang=de) Avrupa Komisyonu’nun Avrupa’daki mesleki hareketliliğe yönelik portalı, Almanya’daki iş ve eğitim tekliflerini aramayı da mümkün kılıyor.

Kamu hizmetinde boş mesleki eğitim yerlerini ve bu konudaki bilgileri “wir sind bund“ sitesinde bulabilirsiniz.

İş arama konusunda başka öğütleri Yurtdışı ve Uzmanlara İş Bulma Merkezi ZAV (http://www.zav-reintegration.de) ‘in portalında bulabilirsiniz.

Ayrıca:
http://jobboerse.arbeitsagentur.de/
https://ec.europa.eu
http://www.arbeitsagentur.de/
http://www.anerkennung-in-deutschland.de/
http://www.kmk.org/
www.bmas.de
www.wir-sind-bund.de
www.bamf.de/
www.existenzgruender.de

Soru & Cevap

Bu konu hakkında sorulanlar

Toplam 750 soru — en yeniden başlayarak listelenir. Bir kutuya tıklayınca yazışmanın tamamı açılır.

ATABERK BEKTAŞ Yanıtlandı
Soru #13

ihk Formunu doldururken gördüm başvuru formundaki maddeler arasında eğitim süreci okuduğunuz okulun çerceve eğitim programına ilişkin bir yazımı belgemi ne isteniyormuş bu ne ile ilgili bir belge cerceve eğitimprogramı dediği nedir ? anabinde başvuru yaparken anabine üye olmak şartmı ? üyelik olmaksızın üniversite diplomamı seçtiğimde H+ yani kendi bölümüm için diploma denkliğim VAR ve anabindeki çıktılarını alın dedikleri tüm evrakların cıktılarını aldım, denklik için anabinde çıktılarını alın dediği evrakları nereye göndereceğiz?hangi adrese nasıl ? ihk formuna ekleyip ihk nın kendiformunun altındaki orjinal adresine mi göndereceğiz.. öncelikle almanya iş bulma siteleri üzerinden iş arayıp bize geri dönüş olan olumlu yada olumsuz iş mailleirinden yani işverenlerden gelen cevaplara göremi ihk ya ihk formundaki ilgili evraklar , diploma , translet evrakları vs 10 maddelik evrakları hazırlayıp göndereceğiz sıralama nasıl ? bu işin sıralaması nasıl bosuna yere verdiğimiz ceviri ücretleriyle ortada kalmayalım. birde en önemlisi benim
başvurduğum eyaletlerde dil koşulu yoksa yani almanyadaki meslek oda temsilcim yani anerkennung dan basvuruda başvurduğum eyaletlerde dil zorunluluğu yoksa almanca bilmeme gerek kalıyormu yani almanyaya çalışmaya gitmek için dil olmazsa olmaz sartmı ? mesela benim almancam hiç yok gidebilirmiyim.. birde vize almak için meslek odalarından ihk evraklarının onay alması ,orada bulduğumuz işte işe davet mektubunu işverenin mailinize göndermesi neticesinde mi vizeye başvuru yapıyoruz ? birde pasaporta evrakları hazırlamadan su anda müracaat edebiliyormuyuz ..sorularıma cevap bekliyorum yetkili kişilerden saygılar ..

Cevap · Melek Yildirim

Merhaba Ataberk Bey,

Sorularınız ayrıntılı, sağlıklı cevap verebilmek için de ayrıntılara ihtiyacımız var.

Dilerseniz web sayfamızdan “ücretsiz danışmanlık için tıkla” kısmından kayıt olabilirseniz ekibimizden arkadaşlar danışmanlık vermek üzere sizi arayabilir ve durumunuza uygun bilgileri paylaşabilir ve önerilerde bulunabilirler.
https://demo.almanya-danismanlik.eu/

Kolay gelsin

2 mesaj
Yazışmanın tamamı
Soru ATABERK BEKTAŞ

ihk Formunu doldururken gördüm başvuru formundaki maddeler arasında eğitim süreci okuduğunuz okulun çerceve eğitim programına ilişkin bir yazımı belgemi ne isteniyormuş bu ne ile ilgili bir belge cerceve eğitimprogramı dediği nedir ? anabinde başvuru yaparken anabine üye olmak şartmı ? üyelik olmaksızın üniversite diplomamı seçtiğimde H+ yani kendi bölümüm için diploma denkliğim VAR ve anabindeki çıktılarını alın dedikleri tüm evrakların cıktılarını aldım, denklik için anabinde çıktılarını alın dediği evrakları nereye göndereceğiz?hangi adrese nasıl ? ihk formuna ekleyip ihk nın kendiformunun altındaki orjinal adresine mi göndereceğiz.. öncelikle almanya iş bulma siteleri üzerinden iş arayıp bize geri dönüş olan olumlu yada olumsuz iş mailleirinden yani işverenlerden gelen cevaplara göremi ihk ya ihk formundaki ilgili evraklar , diploma , translet evrakları vs 10 maddelik evrakları hazırlayıp göndereceğiz sıralama nasıl ? bu işin sıralaması nasıl bosuna yere verdiğimiz ceviri ücretleriyle ortada kalmayalım. birde en önemlisi benim
başvurduğum eyaletlerde dil koşulu yoksa yani almanyadaki meslek oda temsilcim yani anerkennung dan basvuruda başvurduğum eyaletlerde dil zorunluluğu yoksa almanca bilmeme gerek kalıyormu yani almanyaya çalışmaya gitmek için dil olmazsa olmaz sartmı ? mesela benim almancam hiç yok gidebilirmiyim.. birde vize almak için meslek odalarından ihk evraklarının onay alması ,orada bulduğumuz işte işe davet mektubunu işverenin mailinize göndermesi neticesinde mi vizeye başvuru yapıyoruz ? birde pasaporta evrakları hazırlamadan su anda müracaat edebiliyormuyuz ..sorularıma cevap bekliyorum yetkili kişilerden saygılar ..

Cevap Melek Yildirim

Merhaba Ataberk Bey,

Sorularınız ayrıntılı, sağlıklı cevap verebilmek için de ayrıntılara ihtiyacımız var.

Dilerseniz web sayfamızdan “ücretsiz danışmanlık için tıkla” kısmından kayıt olabilirseniz ekibimizden arkadaşlar danışmanlık vermek üzere sizi arayabilir ve durumunuza uygun bilgileri paylaşabilir ve önerilerde bulunabilirler.
https://demo.almanya-danismanlik.eu/

Kolay gelsin

Mehmet Yanıtlandı
Soru #14

Mrb ben meslek lisesi metal işleri bölümü mezunuyum Almanya iş arama vizesine nsl başvuru yapabilirim nsl bir yol izlemem lazım tm olarak

Cevap · Melek Yildirim

Merhaba Mehmet Bey,

Web sayfamızdan “ücretsiz danışmanlık için tıkla” kısmından kayıt olabilirseniz ekibimizden arkadaşlar danışmanlık vermek üzere sizi arayabilir ve durumunuza uygun bilgileri paylaşabilir ve önerilerde bulunabilirler.
https://demo.almanya-danismanlik.eu/

Kolay gelsin

2 mesaj
Yazışmanın tamamı
Soru Mehmet

Mrb ben meslek lisesi metal işleri bölümü mezunuyum Almanya iş arama vizesine nsl başvuru yapabilirim nsl bir yol izlemem lazım tm olarak

Cevap Melek Yildirim

Merhaba Mehmet Bey,

Web sayfamızdan “ücretsiz danışmanlık için tıkla” kısmından kayıt olabilirseniz ekibimizden arkadaşlar danışmanlık vermek üzere sizi arayabilir ve durumunuza uygun bilgileri paylaşabilir ve önerilerde bulunabilirler.
https://demo.almanya-danismanlik.eu/

Kolay gelsin

murat yılmaz Yanıtlandı
Soru #15

Selamlar,
Skilled Worker, Bluecard, 81A v.b nitelikli iş gücü vizesine başvurulması durumunda eş statüsü ne olacak acaba? Örneğin, Karım için sözleşme yapıldı, beraber başvuru yapacağız, oturma ve çalışma vizesi alacak, eşi olarak benim durumun ne olur, ben de oturma ve çalışma vizesi alır mıyım, veya sadece oturum alıp Almanya’ da herhangi bir iş bulursam çalışabilir miyim,
Teşekkürler,
NOT: Websiteniz mükemmel gerçekten kutlarım, her türlü bilgi bulunabilir, danışmanlık firmaları en basit bilgiler için çok fazla ücret talep ediyorlar, sizlerin çabalarınız için çok teşekkür ederim.
Murat YILMAZ

Cevap · Melek Yildirim

Murat Bey merhaba,

Değerlendirmeniz için yürekten teşekkür ederim ekip arkadaşlarım adına da.

Eşlerden birinin iş sözleşmesi edinmesi durumunda diğeri onunla birlikte aile birleşimi statüsünden vizeye başvuru yapabilir. Almanya’ya gittikten ve oturum izni aldıktan sonra da tam zamanlı istediği bir işte sözleşme edinmesi durumunda çalışabilir.

Bilginiz olsun

2 mesaj
Yazışmanın tamamı
Soru murat yılmaz

Selamlar,
Skilled Worker, Bluecard, 81A v.b nitelikli iş gücü vizesine başvurulması durumunda eş statüsü ne olacak acaba? Örneğin, Karım için sözleşme yapıldı, beraber başvuru yapacağız, oturma ve çalışma vizesi alacak, eşi olarak benim durumun ne olur, ben de oturma ve çalışma vizesi alır mıyım, veya sadece oturum alıp Almanya’ da herhangi bir iş bulursam çalışabilir miyim,
Teşekkürler,
NOT: Websiteniz mükemmel gerçekten kutlarım, her türlü bilgi bulunabilir, danışmanlık firmaları en basit bilgiler için çok fazla ücret talep ediyorlar, sizlerin çabalarınız için çok teşekkür ederim.
Murat YILMAZ

Cevap Melek Yildirim

Murat Bey merhaba,

Değerlendirmeniz için yürekten teşekkür ederim ekip arkadaşlarım adına da.

Eşlerden birinin iş sözleşmesi edinmesi durumunda diğeri onunla birlikte aile birleşimi statüsünden vizeye başvuru yapabilir. Almanya’ya gittikten ve oturum izni aldıktan sonra da tam zamanlı istediği bir işte sözleşme edinmesi durumunda çalışabilir.

Bilginiz olsun

Yılmaz Yanıtlandı
Soru #16

Merhabalar,
İDATA üzerinden Kasım ayında İş Arama Vizesi alabilmek için Ulusal Vize randevusu talebinde bulundum; fakat geçtiğimiz ay Almanya’dan bir iş için kabul aldım. Randevu talebim yanıtlandı, önümüzdeki hafta evrak teslimi için gideceğim. Bulduğum işte çalışabilmek amacıyla Blue Card için istenen evraklarla ile bu randevuya gidebilir miyim?

Cevap · Melek Yildirim

Merhaba Yılmaz Bey,

Ulusal vize kategorisinde başvuru yaptığınız için bu gibi durumlarda değişiklik yaptıklarına tanık olduk. Denemenizi öneririm. İş sözleşmeniz olduğu için değişiklik yapabileceklerini düşünüyorum.

İyi şanslar

2 mesaj
Yazışmanın tamamı
Soru Yılmaz

Merhabalar,
İDATA üzerinden Kasım ayında İş Arama Vizesi alabilmek için Ulusal Vize randevusu talebinde bulundum; fakat geçtiğimiz ay Almanya’dan bir iş için kabul aldım. Randevu talebim yanıtlandı, önümüzdeki hafta evrak teslimi için gideceğim. Bulduğum işte çalışabilmek amacıyla Blue Card için istenen evraklarla ile bu randevuya gidebilir miyim?

Cevap Melek Yildirim

Merhaba Yılmaz Bey,

Ulusal vize kategorisinde başvuru yaptığınız için bu gibi durumlarda değişiklik yaptıklarına tanık olduk. Denemenizi öneririm. İş sözleşmeniz olduğu için değişiklik yapabileceklerini düşünüyorum.

İyi şanslar

Handan Akbulut Yanıtlandı
Soru #17

Merhaba,
Eşim Almanya dan iş teklifi aldı ve Mavi Kart başvurumuzu aile olarak yaptık ve vizelerimizi Şubat 2024 te aldık. Vizelerimizin başlangıç tarihi 1 Mart 2024 ve 1 yıllık verildi. Eşim Nisan 2024 te iş başı yapacak ancak ben ve iki kızım Haziran başında yani okulların kapanmasına yakın Almanya ya gidebileceğiz. Bu durum oturum iznine başvuruda bize verilecek süre anlamında sıkıntı yaratır mı ? Yoksa mutlaka eşimle birlikte mi gitmek durumundayız? Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Handan Akbulut

Cevap · Melek Yildirim

Merhaba Handan Hanım,

1 yıllık süre içinde Almanya’ya giriş yapıp oturum için başvuru yapmak gerekiyor. 3 ya da 4 ay gecikmeli gitmeniz sorun yaratmaz. Ancak siz gitmeden eşiniz yabancılar dairesinden sizin adınıza oturum için bir online randevu talebi oluşturmasını öneririm.

Kolay gelsin

4 mesaj · 2 devamı var
Yazışmanın tamamı
Soru Handan Akbulut

Merhaba,
Eşim Almanya dan iş teklifi aldı ve Mavi Kart başvurumuzu aile olarak yaptık ve vizelerimizi Şubat 2024 te aldık. Vizelerimizin başlangıç tarihi 1 Mart 2024 ve 1 yıllık verildi. Eşim Nisan 2024 te iş başı yapacak ancak ben ve iki kızım Haziran başında yani okulların kapanmasına yakın Almanya ya gidebileceğiz. Bu durum oturum iznine başvuruda bize verilecek süre anlamında sıkıntı yaratır mı ? Yoksa mutlaka eşimle birlikte mi gitmek durumundayız? Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Handan Akbulut

Cevap Melek Yildirim

Merhaba Handan Hanım,

1 yıllık süre içinde Almanya’ya giriş yapıp oturum için başvuru yapmak gerekiyor. 3 ya da 4 ay gecikmeli gitmeniz sorun yaratmaz. Ancak siz gitmeden eşiniz yabancılar dairesinden sizin adınıza oturum için bir online randevu talebi oluşturmasını öneririm.

Kolay gelsin

Ek yorum Onur Demirel

Vize sırası kaç günde gelmişti ?

Ek yorum emine

merhaba handan hanım basvuru formunu nasıl doldurdunuz acaba eşiniz haricinde çocuklar ve sizde dolduruyorsunuz ama biz bazı maddeleri anlayamadık kısaca tarif edebilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim

Samet Yanıtlandı
Soru #18

Merhaba,

Blue card sürecim tamamlandı. Vizemi aldım. Sözleşme 02 şubat 2024 tarihinde başlayacak fakat iş verenim ile karşılıklı mutabakat sonucu başlangıç tarihini Nisan ayına aldık. Vize 1 yıl olduğu için sıkıntı olmayacaktır fakat bu durumu gitmeden önce herhangi bir makama bildirmem gerekir mi?

Cevap · Melek Yildirim

Merhaba Samet Bey,

Hayırlı olsun öncelikle.

Herhangi bir yere bildirmenize gerek yok. Önemli olan işvereninizle bu konuda anlaşmaya varmanızdır. Vizenizin geçerlilik süresi içerisinde Almanya’ya giriş yapabilirsiniz. İşe başlama tarihi, sizin yasal olarak bulunma tarihiniz olarak geçerli olacaktır.

Bilginiz olsun

2 mesaj
Yazışmanın tamamı
Soru Samet

Merhaba,

Blue card sürecim tamamlandı. Vizemi aldım. Sözleşme 02 şubat 2024 tarihinde başlayacak fakat iş verenim ile karşılıklı mutabakat sonucu başlangıç tarihini Nisan ayına aldık. Vize 1 yıl olduğu için sıkıntı olmayacaktır fakat bu durumu gitmeden önce herhangi bir makama bildirmem gerekir mi?

Cevap Melek Yildirim

Merhaba Samet Bey,

Hayırlı olsun öncelikle.

Herhangi bir yere bildirmenize gerek yok. Önemli olan işvereninizle bu konuda anlaşmaya varmanızdır. Vizenizin geçerlilik süresi içerisinde Almanya’ya giriş yapabilirsiniz. İşe başlama tarihi, sizin yasal olarak bulunma tarihiniz olarak geçerli olacaktır.

Bilginiz olsun

Nihal Yanıtlandı
Soru #19

Merhabalar, Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilimi mezunuyum, birkaç yıllık çeviri işlerinde serbest çalışma deneyimim ve proje yöneticiliği sertifikam var. Yeni yasalar ile B1 seviyesi Almanca ile Almanya’da çalışmak için başvurabilir miyim?

Teşekkürler.

Cevap · Melek Yildirim

Merhaba Nihal Hanım,

Tabii ki, bir iş sözleşmesi edinmeniz durumunda çalışma vizesine başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca haziranda da puanlama sistemine göre de iş arama vizesine başvurmak mümkün.

Dilerseniz web sayfamızdan “ücretsiz danışmanlık için tıkla” kısmından kayıt olabilirseniz ekibimizden arkadaşlar danışmanlık vermek üzere sizi arayabilir ve durumunuza uygun bilgileri paylaşabilir ve önerilerde bulunabilirler.
https://demo.almanya-danismanlik.eu/

Kolay gelsin

2 mesaj
Yazışmanın tamamı
Soru Nihal

Merhabalar, Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilimi mezunuyum, birkaç yıllık çeviri işlerinde serbest çalışma deneyimim ve proje yöneticiliği sertifikam var. Yeni yasalar ile B1 seviyesi Almanca ile Almanya’da çalışmak için başvurabilir miyim?

Teşekkürler.

Cevap Melek Yildirim

Merhaba Nihal Hanım,

Tabii ki, bir iş sözleşmesi edinmeniz durumunda çalışma vizesine başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca haziranda da puanlama sistemine göre de iş arama vizesine başvurmak mümkün.

Dilerseniz web sayfamızdan “ücretsiz danışmanlık için tıkla” kısmından kayıt olabilirseniz ekibimizden arkadaşlar danışmanlık vermek üzere sizi arayabilir ve durumunuza uygun bilgileri paylaşabilir ve önerilerde bulunabilirler.
https://demo.almanya-danismanlik.eu/

Kolay gelsin

Mustafa Yanıtlandı
Soru #20

Merhabalar,
Ben devlet kurumunda mühendis olarak çalışıyorum. Sözleşme yaptığım durumda ücretsiz izin hakkımı (2 yıl) kullanarak Almanya da çalışabilme durumum var mı? Ücretsiz izin durumumda istifa etmiş sayılmıyorum Türkiye de. Bu yüzden başvurularımda olumsuz bir geri dönüş olur mu? yoksa sözleşme imzalanması durumunda gerekli başvurularımı yapabilmem için İstifa etmiş mi olmalıyım?

Cevap · Melek Yildirim

Merhaba Mustafa Bey,

İş sözleşmesi yapılırken ya da vize esnasında çalışıp çalışmadığınız sorulmuyor. Ancak Almanya’da çalışmaya başladığınızda Türkiye’de aktif çalışan olmamanız gerekiyor. Bu konuda SGK’nın yurt dışında çalışanlar biriminden de bilgi almanızı öneririm.

Kolay gelsin

3 mesaj · 1 devamı var
Yazışmanın tamamı
Soru Mustafa

Merhabalar,
Ben devlet kurumunda mühendis olarak çalışıyorum. Sözleşme yaptığım durumda ücretsiz izin hakkımı (2 yıl) kullanarak Almanya da çalışabilme durumum var mı? Ücretsiz izin durumumda istifa etmiş sayılmıyorum Türkiye de. Bu yüzden başvurularımda olumsuz bir geri dönüş olur mu? yoksa sözleşme imzalanması durumunda gerekli başvurularımı yapabilmem için İstifa etmiş mi olmalıyım?

Cevap Melek Yildirim

Merhaba Mustafa Bey,

İş sözleşmesi yapılırken ya da vize esnasında çalışıp çalışmadığınız sorulmuyor. Ancak Almanya’da çalışmaya başladığınızda Türkiye’de aktif çalışan olmamanız gerekiyor. Bu konuda SGK’nın yurt dışında çalışanlar biriminden de bilgi almanızı öneririm.

Kolay gelsin

Ek yorum Rıdvan

Merhabalar Mustafa bey, sizinle aynı durumdayım. Ücretsiz izin alarak çalışmaya başlamayı düşünüyorum. Siz yeterli bir bilgiye ulaşabildiniz mi?

Başak Yanıtlandı
Soru #21

Merhabalar
2024 yılı başlarında bir firma ile anlaşmak üzereyim. Kızım 16 yaşını geçti ( 16yıl 5ay). bu süreçte beraber Blue Kart ile gidebiliyormuyuz ? Yoksa 16 yaşın üzerinde olduğu için başka bir prosedür mü izlemek gerekiyor? Dil sertifikası zorunluluğu doğar mı?

Cevap · Melek Yildirim

Merhaba Başak Hanım,

Mavi kart statüsünde iseniz kızınızdan dil sertifikası istenmez aksi halde C1 düzeyinde Almanca bilgisi istenir.

Bilginiz olsun

2 mesaj
Yazışmanın tamamı
Soru Başak

Merhabalar
2024 yılı başlarında bir firma ile anlaşmak üzereyim. Kızım 16 yaşını geçti ( 16yıl 5ay). bu süreçte beraber Blue Kart ile gidebiliyormuyuz ? Yoksa 16 yaşın üzerinde olduğu için başka bir prosedür mü izlemek gerekiyor? Dil sertifikası zorunluluğu doğar mı?

Cevap Melek Yildirim

Merhaba Başak Hanım,

Mavi kart statüsünde iseniz kızınızdan dil sertifikası istenmez aksi halde C1 düzeyinde Almanca bilgisi istenir.

Bilginiz olsun

Ahmet Dursun Yanıtlandı
Soru #22

Merhaba Melek Hanım,

Benim eşim Mavi Kart Sahibi, ben de evlilik üzerinden Almanya’ya gidiyorum. Sorum şu, konsolosluğun bana verdiği pasaportumdaki D tipi oturma izni ile bir işte çalışabilir miyim yoksa çalışabilmek için Göçmen ofisinden oturum kartını almam gerekiyor mu? (Burokratik süreçler yavaş işlediği için aufenthaltstitel almam uzun sürebilir bu yüzden o çıkmadan da çalışabilir miyim bunu merak ediyorum kısacası.)

Cevap · Melek Yildirim

Merhaba Ahmet Bey,

Normal şartlarda size verilen ulusal vize oturum statüsündedir. Ancak sigorta vs. gibi bürokratik işlemler bitmeden çalışamazsınız. Bu konuda bağlı bulunduğunuz yabancılar dairesinden bilgi almanızı öneririm.

Kolay gelsin

3 mesaj · 1 devamı var
Yazışmanın tamamı
Soru Ahmet Dursun

Merhaba Melek Hanım,

Benim eşim Mavi Kart Sahibi, ben de evlilik üzerinden Almanya’ya gidiyorum. Sorum şu, konsolosluğun bana verdiği pasaportumdaki D tipi oturma izni ile bir işte çalışabilir miyim yoksa çalışabilmek için Göçmen ofisinden oturum kartını almam gerekiyor mu? (Burokratik süreçler yavaş işlediği için aufenthaltstitel almam uzun sürebilir bu yüzden o çıkmadan da çalışabilir miyim bunu merak ediyorum kısacası.)

Cevap Melek Yildirim

Merhaba Ahmet Bey,

Normal şartlarda size verilen ulusal vize oturum statüsündedir. Ancak sigorta vs. gibi bürokratik işlemler bitmeden çalışamazsınız. Bu konuda bağlı bulunduğunuz yabancılar dairesinden bilgi almanızı öneririm.

Kolay gelsin

Ek yorum Ahmet Kaya

Merhaba ismim Ahmet kaya
Ben 01.12.1971 doğumluyum 30 yıllık ağırvasta ehliyetim var birçok kamyon kullandım takopraflı
Kuzım orda yaşıyor lojistik firmasında şöför olarak iş buldu emekliyim 2 kez başvuru yaptık yeterli gelir olmadığı için ret yedim maaşı 4100 euro brüt iş teklifiydi il sözleşme m var yabancılar dairesi ret verdi bu konuda yardımcı olabilşrmisiniz 05326613898

Özge Şahin Yanıtlandı
Soru #23

Tüm sorularıma bilgi ve birikimi ile kalpten destek veren ekip emeğinize sağlık hiç bıkmadan usanmadan en ince detayına göre değerlendirip cevap veren Melek hanım iyi ki varsınız .
Bu projeyi gerçekleştiren her kuruma ve kişilere çok teşekkür ederim .

Cevap · Melek Yildirim

Özge Hanım,

Değerlendirmeniz ve güveniniz için biz de çok teşekkür ederiz.

2 mesaj
Yazışmanın tamamı
Soru Özge Şahin

Tüm sorularıma bilgi ve birikimi ile kalpten destek veren ekip emeğinize sağlık hiç bıkmadan usanmadan en ince detayına göre değerlendirip cevap veren Melek hanım iyi ki varsınız .
Bu projeyi gerçekleştiren her kuruma ve kişilere çok teşekkür ederim .

Cevap Melek Yildirim

Özge Hanım,

Değerlendirmeniz ve güveniniz için biz de çok teşekkür ederiz.

Kemal Yanıtlandı
Soru #24

Merhabalar
Eşim Almanyada is buldu ve hemen oraya gitmesi gerekiyor.Ancak ben işim dolayısı ile belli bir süre daha TR’de kalmam gerekiyor. O vizeye başvururken benimde onunla birlikte mi başvurmam gerekiyor. Ben eşimden 6-7 ay sonra almanyaya gitsem. Mavi kart ile ilgili bir sorun yaşar mıyım? Süreç nasıl işliyor ?

Cevap · Melek Yildirim

Kemal Bey,

Birlikte başvuru yapmanız durumunda giriş tarihine göre vizenizin başlamasını talep edebilirsiniz.

Ya da eşiniz gittikten sonra siz bağımsız olarak aile birleşimi vizesine başvuru yapabilirsiniz.

Ayrıca Web sayfamızda “ücretsiz danışmanlık için tıkla” seçeneği var. Oradan kayıt olabilirseniz sorularınız için biz sizi arayacağız..
https://demo.almanya-danismanlik.eu/

Kolay gelsin

2 mesaj
Yazışmanın tamamı
Soru Kemal

Merhabalar
Eşim Almanyada is buldu ve hemen oraya gitmesi gerekiyor.Ancak ben işim dolayısı ile belli bir süre daha TR’de kalmam gerekiyor. O vizeye başvururken benimde onunla birlikte mi başvurmam gerekiyor. Ben eşimden 6-7 ay sonra almanyaya gitsem. Mavi kart ile ilgili bir sorun yaşar mıyım? Süreç nasıl işliyor ?

Cevap Melek Yildirim

Kemal Bey,

Birlikte başvuru yapmanız durumunda giriş tarihine göre vizenizin başlamasını talep edebilirsiniz.

Ya da eşiniz gittikten sonra siz bağımsız olarak aile birleşimi vizesine başvuru yapabilirsiniz.

Ayrıca Web sayfamızda “ücretsiz danışmanlık için tıkla” seçeneği var. Oradan kayıt olabilirseniz sorularınız için biz sizi arayacağız..
https://demo.almanya-danismanlik.eu/

Kolay gelsin

Soru sor Cevabı bu sayfada yayınlanır

Soru sor

Sorunuz kontrol edildikten sonra bu sayfada yayınlanır ve danışmanlarımız tarafından yanıtlanır.